Hlavní obsah

Veletrh CeBIT se zaměří na digitalizaci a její dopady

Digitalizace a její dopady na průmysl i na životní styl budou hlavním tématem veletrhu výpočetní techniky CeBIT, který v pondělí začíná v Hannoveru. Na veletrhu se představí přes 3000 firem ze sedmi desítek zemí světa a organizátoři očekávají, že stejně jako loni dorazí během pěti dnů konání CeBITu přes 200 000 návštěvníků.

Článek

"Digitalizace vytváří celou paletu nových obchodních modelů a nabízí nové možnosti firmám i společnosti," řekl novinářům šéf veletrhu Oliver Frese. CeBIT podle něj slouží jako místo, které propojuje jednotlivá průmyslová odvětví a otevírá firmám nové způsoby produkce.

Veletrh se také bude věnovat bezpilotním letounům, takzvaným dronům, které stále získávají na oblibě. Bude jim věnována jedna hala a ukáže i nejrůznější způsoby možného využití letounů.

Dron, který bude hledat běžence

Pořadatelé veletrhu dokonce propojili oblibu dronů se současnou uprchlickou krizí - jeden z modelů, který se na CeBITu představí, by měl sloužit k vyhledávání běženců ve Středozemním moři, monitorování jejich pohybu a případnému shazování záchranných člunů, pokud by se jejich plavidlo potopilo. Další představované modely dronů by měly sloužit pro zásobování ropných plošin a jiných odlehlých míst.

Veletrh se také zaměří na 3D tiskárny a možnost jejich využití při průmyslové sériové výrobě. Dalším trendem představeným na CeBITu bude inteligentní oblečení, tedy oděvy s implantovanými čipy, které sbírají a vyhodnocují informace - například tričko, které informuje svého nositele o jeho kondici, podprsenka, která sleduje srdeční tep nebo zavinovačka, která pošle upozornění, kdyby s nemluvnětem nebylo něco v pořádku.

Důležitost bezpečnosti dat

Diskusní fóra na veletrhu se budou stejně jako loni zabývat především zabezpečením dat. "Jeho význam roste, na což ukázala i nová forma elektronické kriminality. Objevily se případy, kdy nemocnice musely zaplatit vyděračům, aby získaly zpět přístup k datům, která jim zločinci ukradli," uvedl Frese.

CeBIT se letos stejně jako v předchozích dvou letech zaměří spíš na experty a obchodníky v oboru než na počítačové nadšence. Tento formát CeBITu podle organizátorů prospívá, umožňuje mu snáz se vymezit proti jiným světovým veletrhům výpočetní techniky a lépe oslovit firmy, které hledají počítačová řešení pro svůj provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám