Hlavní obsah

V Rusku vstoupil v platnost sporný zákon o internetu

V Rusku v pondělí vstoupil v platnost kontroverzní zákon zavádějící černé listiny nežádoucích internetových serverů. Jeho oficiálním cílem je chránit nezletilce před nebezpečnými informacemi, ale podle agentury AFP se mnoho pozorovatelů obává, že smyslem zákona je cenzurovat internetovou síť v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Legislativa umožňuje vytvořit federální registr, který monitoruje a upravuje činnost internetových serverů. Úřady smějí přinutit majitele či poskytovatele serverů k jejich uzavření, pokud obsahují tímto zákonem zakázané informace.

Zákon, který v polovině měsíce schválili zákonodárci, a o víkendu podepsal prezident Vladimir Putin, je namířen především proti serverům, které šíří dětskou pornografii, podporují užívání drog či radí, jak spáchat sebevraždu. Kritici textu ale varují, že ruské úřady se tak snaží cenzurovat internet.

Oponenti Putina tvrdí, že nový právní předpis umožňuje zavírat ruské webové stránky včetně ruskojazyčných verzí Facebooku a Twitteru, a to i bez soudního rozhodnutí. Normativní akt je údajně zacílen proti opozičním hnutím, která se organizují prostřednictvím sociálních sítí. Výhrady proti předloze měla i prezidentská rada pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám