Hlavní obsah

V Česku se letos uskuteční obchody s kryptoměnami za tři miliardy

Praha

V Česku se letos zobchodují kryptoměny za zhruba tři miliardy korun, což je zhruba stejně jako loni. Okolo 90 procent obchodů se týká bitcoinu, z ostatních kryptoměn je jednoznačně nejžádanější ethereum. Uvedl to majitel předního českého obchodníka s kryptoměnami WBTCB Martin Stránský.

Článek

Bitcoin má podle Stránského na trhu stále neotřesitelnou vedoucí pozici. Dříve populární litecoin, bitcoin cash nebo ripple se v posledním roce výrazně propadly. WBTCB letos uskuteční obchody za zhruba 750 milionů Kč.

Kurz bitcoinu se propadl na nejnižší hodnotu za poslední tři měsíce

Internet a PC

V příštím roce by měla podle Stránského poptávka po bitcoinech růst. Stimulovat by ji mělo zvyšování kontroly nad běžnými peněžními toky, omezování hotovosti a destabilizace v mnohých regionech. „Faktory ovlivňující poptávku by mohly být ekonomická krize nebo její hrozba, nestabilita měn nebo vlád, ekonomické války, klesající hodnota peněz či kvantitativní uvolňování,“ podotkl Stránský.

Jedna mince světově nejznámější kyberměny se minulý týden obchodovala za 7075 dolarů (163 230 Kč). Zkraje letošního roku se nicméně bitcoiny nabízely za méně než 4000 dolarů (92 200 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu. I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 tisíc dolarů, tedy v přepočtu na 461 300 Kč.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Brusel si posvítí na Facebook kvůli digitální měně libra

Ekonomika

Stále nové mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám