Hlavní obsah

V Česku je už milion datových schránek

Praha

Lidé v Česku využívají k elektronické komunikaci s úřady milion datových schránek. Jubilejní miliontá schránka byla zřízena toto pondělí, uvedlo ministerstvo vnitra v tiskové zprávě. Spolu s takzvanými pověřenými osobami, kterým zřizovatel umožňuje přístup do své schránky, využívá tento způsob komunikace 1,4 milionu lidí, dodal úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Běžní občané si letos v průměru zřídili 3462 datových schránek měsíčně, uvedla Klára Dlubalová z tiskového odboru ministerstva. U podnikajících osob je letošní nárůst přes 21 procent měsíčně, což znamená přibližně 1900 nových datových schránek podnikatelů každý měsíc.

K většímu rozšíření datových schránek mezi občany přispěla podle ministerstva změna uživatelského prostředí a přístupnost systému pro mobilní zařízení. Zjednodušila se také možnost přihlášení pomocí mobilní aplikace.

Rodičovský příspěvek i bodové konto řidiče

Pomocí datových schránek je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci, a také je takto od nich přijímat.

Přes datovou schránku lze zdarma a on-line vyřídit řadu úředních úkonů od výpisů z rejstříků přes žádost o rodičovský příspěvek, zjištění stavu bodového konta řidiče, změn v katastru nemovitostí až po daňové přiznání či žádosti o vystavení nových dokladů. Systém funguje v Česku od 1. července 2009. Provozovatelem systému je Česká pošta.

Pro fyzické osoby, včetně živnostníků, je datová schránka nepovinná. Podnikající fyzická osoba má nárok na zřízení jedné datové schránky, s výjimkou advokátů, daňových poradců a insolvenčních správců, kterým jsou zřizovány takzvané profesní datové schránky ze zákona.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že celková investice do systému je zhruba 3,5 miliardy korun, stát však od jeho spuštění ušetřil jen na poštovném 13,8 miliardy korun. S každou odeslanou datovou zprávou šetří až 91 procent nákladů, dodal úřad.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Datová schránka přivedla muže až do vězení

Ačkoliv stát sliboval, že datová schránka lidem usnadní život, Michal Šídlo s ní má zcela opačnou zkušenost. Přivedla ho až za mříže. Orgány státní správy,...

Výběr článků

Načítám