Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

V dnešním speciálním díle vám nabídneme bezplatný program ve stylu ICQ, se kterým můžete komunikovat prostřednictvím lokální sítě. Zároveň zde najdete přehled téměř čtyřicítky bezplatných programů (zatříděných do kategorií internet, multimédia, grafika a ostatní), jenž jsme vám na stránkách Novinek od začátku roku představili.

Foto: Martina Váňová
Článek

Tonic 1.0

Máte více počítačů zapojených v lokální síti, které nejsou připojeny na internet, a chtěli byste, aby jejich uživatelé mohli komunikovat stejně jako přes populární ICQ? S komunikátorem Tonic to není žádný problém. Ten totiž vypadá podobně jako ICQ a zároveň nabízí i všechny jeho nejdůležitější funkce. Na rozdíl od ICQ je však určen pro použití v rámci vaší místní počítačové sítě.

V komunikačním programu Tonic okamžitě vidíte, kteří uživatelé jsou právě připojeni a můžete jim poslat zprávu. Stejně jako v ICQ si každý z uživatelů může nastavit jeden z pěti druhů stavů (online, pryč, nerušit, neviditelný a offline). Nechybí ani historie zpráv, kterou je možné dokonce vyexportovat do textového souboru. Každý z uživatelů si může vybrat ze široké nabídky ikonek, která se bude zobrazovat u jeho jména ostatním členům sítě.

Výhodou Tonicu je, kromě podobné filosofie jako u ICQ, také snadné a jednoduché ovládání, které pochopíte téměř okamžitě, aniž byste museli studovat nápovědu. Přímo v nastavení programu si přitom můžete zvolit, aby Tonic startoval při každém spuštění vašich Windows.

Pokud hledáte komfortní a intuitivní komunikační program mezi jednotlivými počítači ve vaší síti, pak je Tonic jedním z vážných kandidátů.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,67 MB | Hodnocení: 9/10 ]

::: INTERNET ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

UltraVNC (160.díl)

Připadá vám možnost práce se stovky kilometrů vzdáleným počítačem, jako kdybyste právě seděli před ním, jako sci-fi? Pak můžete zkusit další alternativu na ovládání vzdáleného počítače, která je oproti nejznámějšímu VNC o něco rychlejší a nabízí pokročilejší funkce.

CWShredder (159.díl)

Chcete se zbavit obtěžujícího spyware, který vám v prohlížeči neustále mění domovskou stránku? Pak je na čase zkusit tento program, který dokáže odstranit více než čtyřicítku různých škodlivých prográmků, jenž mají toto na svědomí.

Net Transport (155.díl)

Další z řady download managerů, které by vám měly usnadnit stahování souborů ze sítě sítí. Net Transport dokáže rozdělit stahovaný soubor na více menších částí, které pak stahuje současně, čímž se urychlí celý průběh stahování.

HijackThis (154.díl)

Určitě se vám už stalo, že při surfování na vlnách internetu se vám sama od sebe změnila v prohlížeči vaše domovská stránka, která nyní nejde nastavit zpět. Řešením je použití této utility, prostřednictvím které se můžete zbavit nežádoucích záznamů v registrech.

Karen's WHOIS (153.díl)

Chtěli byste vědět, komu patří určitá doména či kdo je jejím technickým správcem? Pak stačí zadat název domény do tohoto programu a okamžitě se vám zobrazí veškeré informace o dané doméně.

MyIE2 (148.díl)

Nevyhovuje vám Internet Explorer? Pak můžete zkusit internetový prohlížeč MyIE2, který je postaven na jádře IE, díky čemuž zobrazuje webové stránky úplně stejně, jako kdybyste se na ně dívali v Internet Exploreru, ale přitom má komfortnější uživatelské rozhraní s řadou užitečných funkcí, které byste v samotném IE marně hledali.

::: GRAFIKA :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

SaverWiz (153.díl)

Nebaví vás již standardní spořiče obrazovky a chtěli byste si vytvořit originální spořič z vlastních fotografií? S tímto programem, který má jednoduchou obsluhu, to nebude žádný problém.

Naprostá většina webových stránek je doslova přeplněna obrázky a nejrůznější grafikou, což často vede ke zdlouhavému načítání jednotlivých obrázků. Tento nástroj slouží k dávkové optimalizaci obrázků určených pro web.

::: MULTIMÉDIA :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Audacity (160.díl)

Jeden z nejlepších snadno ovladatelných hudebních editorů, který si můžete zadarmo stáhnout z internetu. Program nabízí řadu zvukových efektů a umožňuje mixovat zvukové stopy. Podporuje MP3, WAV i OGG.

FreeRIP (159.díl)

Výborný grabovací program s možností ukládání písniček přímo do formátu OGG, který je oproštěn od jakýchkoliv licenčních poplatků. K dispozici je i funkce pro automatické vyplnění ID3 tagů prostřednictvím databáze FreeDB.

Sonique (155.díl)

Omrzel vás již Winamp a chtěli byste zkusit jiný přehrávač? Pak zkuste Sonique, který nabízí výrazně futurističtější vzhled a přitom má téměř všechny nejdůležitější funkce, které znáte z Winampu.

Audiograbber (154.díl)

Audiograbber (154.díl)Jeden z nejznámějších grabovacích programů, jehož prostřednictvím si můžete snadno a rychle převést vaše originální cédéčko do formátu MP3.

::: UTILITY ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Chtěli byste si vytvořit vlastní rozložení vaší klávesnice? Pak by vám mohl přijít vhod speciální program přímo od Microsoftu, prostřednictvím kterého si můžete uspořádat jednotlivé klávesy na vaší klávesnici přesně podle vašich potřeb.

HDTach (159.díl)

Program pro otestování výkonu pevného disku, prostřednictvím kterého zjistíte rychlost čtení, průměrnou přístupovou dobu a vytížení procesoru při práci s diskem.

Tento program ocení především majitelé digitálních fotoaparátů, protože umožňuje snadno obnovit smazané snímky, a to i z naformátované paměťové karty.

Eraser (157.díl)

Máte v počítači citlivá data nebo třeba jen prodáváte pevný disk a nechcete, aby nový majitel se k vašim smazaným datům mohl dostat, řešením je použití programu Eraser. Ten dokáže smazat vaše citlivá data tak, aby již nešla žádným způsobem obnovit.

FreeMeter (157.díl)

FreeMeter je šikovná utilita, která monitoruje nejdůležitější součásti vašeho počítačového systému. Letmým pohledem okamžitě vidíte vytížení procesoru, využití operační paměti a stránkovacího souboru, nebo volné místo na pevném disku vašeho počítače.

Pdf995 (152.díl)

Tento program umí z jakékoliv aplikace snadno vytvořit soubor ve standardním formátu PDF bez toho, aniž by se narušila grafická podoba původního dokumentu. Stačí jej vytisknout na virtuální tiskárně Pdf995.

RAM2Free (152.díl)

Windows nehospodaří s operační pamětí vždy příliš efektivně a právě proto se vám může hodit malá utilita RAM2Free, která dokáže vyčistit operační paměť od nepotřebných dat, čímž získáte více dostupné paměti pro vaše aplikace.

SecurEngine (151.díl)

Posíláte přes internet důvěrné informace? Pak by se vám mohl hodit program SecurEngine, který je komplexním nástrojem pro zabezpečení citlivých dat. Ten využívá steganografie, prostřednictvím které je možné ukrýt tajnou informaci např. do obrázků z dovolené, u kterých nikoho ani nenapadne, že by mohly obsahovat nějaké tajné informace.

S tímto programem již nikdy nezapomenete různá výročí či další významné dny, neboť vás na ně včas upozorní. Karen's Countdown Timer není jen pouhým upomínkovačem, ale dokáže také zobrazit kolik dní, hodin, minut a dokonce vteřin ještě zbývá do zahájení jednotlivých událostí.

Zajímá vás, kdo a jaké dokumenty tiskne na vaší tiskárně v době vaší nepřítomnosti? S tímto programem to není žádný problém zjistit, neboť dokáže monitorovat všechny tiskové úlohy na vámi vybraných tiskárnách a ukládat podrobné informace o nich do textového souboru (logu).

HTML Extractor (150.díl)

Program určený webmasterům dokáže automaticky vytáhnout ze zadaných webových stránek odkazy, e-mailové adresy, skripty nebo dokonce cesty k použitým obrázkům, a vypsat je přehledně pod sebou. Současně umí automaticky převést relativní odkazy na absolutní.

BeClean (149.díl)

Chtěli byste si vyčistit váš systém od nepotřebných dočasných souborů a údajů v registrech? Pak můžete vyzkoušet program BeClean, který dokáže nejen vyhledat dočasné a již nepotřebné (TEMP) soubory a vymazat je, ale také kompletně pročistit registry a řadu dalšího.

SetNameToTime (148.díl)

Tento malý program je určen zejména majitelům digitálních fotoaparátů, kterým může ušetřit mnoho práce s ručním přejmenováním fotografií. Program totiž dokáže automaticky upravit jména souborů jednotlivých snímků podle jejich EXIF informací.

::: OSTATNÍ :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

freeCommander (158.díl)

Velice dobře vybavený bezplatný souborový manažer, který je jednou z možných alternativ k průzkumníku, jenž ocení především uživatelé zvyklí na práci se soubory ve stylu Nortona.

PhoneDeck (158.díl)

Přehledný elektronický adresář, který oceníte zejména v případě, kdy máte ve svém papírovém adresáři stovky záznamů a těžko se v něm už orientujete.

Otočná mapka (157.díl)

Zajímáte se o astronomii? Pokud ano, jistě se vám bude líbit tento program, který představuje otočnou mapku oblohy, díky které snadno zjistíte, v kolik hodin budou nejlepší podmínky pro sledování požadovaného objektu.

ATnotes (156.díl)

Asi nejpropracovanější program nabízející elektronickou podobu Post-it lístečků, které si můžete "lepit" přímo na pracovní plochu vašich Windows a do nich si psát poznámky, které chcete mít stále na očích.

Foobillard (156.díl)

Zahrajte si billiárd ve velice pěkně zpracované trojrozměrné grafice. Původně byl napsán pro Linux, ale nyní si můžete stáhnout i verzi pro Windows. Výhodou je skutečně nádherná grafika a realističnost hry.

Katalog CD/MP3 (155.díl)

Vlastníte rozsáhlou sbírku písniček ve formátu MP3 a přestáváte se v ní orientovat? Pak by vám mohl pomoci tento český program, který slouží k evidenci empétrojek.

AMP Calendar (154.díl)

Nevyhovuje vám malý měsíční kalendář zabudovaný ve vašich Windows? Pak by vás mohl zaujmout AMP Calendar, který dokáže zobrazit v jednom okně všech dvanáct měsíců v roce, a to dokonce i s čísly týdnů.

Mozilla Calendar (153.díl)

Chybí vám v Mozille organizér podobný Outlooku? Není problém si jej dodatečně stáhnout. Mozilla Calendar vyniká přehledností a svými funkcemi se bez problémů vyrovná i komerčnímu Outlooku.

BMI (152.díl)

Chcete vědět, jaká by měla být optimálně vaše hmotnost? Pak můžete zkusit tento český program, podle kterého se na základě vaší skutečné hmotnosti a výšky dozvíte, zda trpíte podváhou, nadváhou a nebo máte optimální hmotnost.

Belarc Advisor (151.díl)

Belarc Advisor využijí především správci sítí a nebo uživatelé starající se o větší počet počítačů. Tento program totiž umožní rychle a velmi snadno provést hardwarový i softwarový audit na každém počítači. Výsledný soupis informací se ukládá ve formátu HTML.

Words (150.díl)

Bez znalosti alespoň jednoho cizího jazyka se v dnešní době už neobejde téměř nikdo z nás a tento program by vám měl ulehčit učení cizích slovíček a zároveň se z nich můžete nechat vyzkoušet.

VisualCD (149.díl)

Tento program patří mezi kvalitní nástroje pro katalogizaci vašich cédéček, disket, pevných disků či jiných výměnných médií. Obsah jednotlivých médií pak můžete prohledávat bez nutnosti mít vložené dané médium. Program přitom dokáže prohledávat i komprimované archivy a ID3 tagy písniček uložených ve formátu MP3.

CDmage (148.díl)

CDmage je užitečná utilita, která umožňuje otevřít jeden z mnoha formátů image souborů bez nutnosti jejich vypalování na CD. CDmage vám okamžitě ukáže obsah image a zároveň umí celý obsah image uložit na váš pevný disk.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Všechny díly z let 2003 a 2004

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Všechny díly z let 2003 a 2004108109 - 110 - 111 - 112 - 113 - 114 - 115 - 116 - 117 - 118 - 119 - 120 - 121 - 122 - 123 - 124 - 125 - 126127 - 128 - 129 - 130131132133 - 134135136 - 137 - 138 - 139 - 140 - 141 - 142 - 143 - 144145146 - 147 - 148 - 149 - 150 - 151 - 152 - 153 - 154 - 155 - 156 - 157 - 158 - 159 - 160

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (speciál)

V dnešním speciálním díle vám poradíme, jak počítač automaticky vypínat na noc a zároveň nabídneme přehled více než padesátky bezplatných programů zatříděných...

Výběr článků

Načítám