Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (143.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Dnes vám nabídneme jednoduchý a snadno ovladatelný textový editor, který umí pracovat se soubory ve formátu MS Word. Dále program umožňující pohodlné zasílání SMS zpráv přes brány našich operátorů. A na závěr nechybí malá utilita, kterou oceníte především při práci s grafikou.

Foto: zámek Loučeň
Článek

AbiWord 2.0.1

Většině z nás se při vyslovení pojmu textový editor vybaví Microsoft Word, jehož poslední verze nabízí při práci s textem opravdu široké možnosti. Málokdo však všechny nabízené funkce opravdu využije, neboť pro běžné psaní bohatě postačí jen zlomek funkcí, které Word nabízí. A právě pro takové uživatele je určen AbiWord, který má ve srovnání s Wordem dvě obrovské výhody - můžete si ho stáhnout z internetu úplně zadarmo a zároveň nabízí jednoduché uživatelské rozhraní obsahující jen ty funkce, které využijete.

Uživatelské rozhraní AbiWordu (které je k dispozici i v českém jazyce) je na první pohled velice podobné Wordu, jen je k dispozici o něco méně ikonek, což koresponduje s tím, že AbiWord nenabízí tolik funkcí jako Word. Pro běžnou práci však nabídka funkcí bohatě postačuje. Kromě běžného formátování textu můžete do dokumentu umisťovat obrázky a tabulky, které lze vytvářet přímo v textovém editoru. Při psaní textu můžete používat např. poznámky pod čarou, různé styly, automatické odrážky a číslování a nechybí ani možnost umístění textu do více sloupců.

Samozřejmostí je víceúrovňová funkce zpět a kontrola pravopisu, která je dostupná i pro český jazyk. Stejně jako ve Wordu můžete snadno zjistit, kolik slov či znaků vybraný text obsahuje. Ovládání programu je velice podobné Wordu a většina funkcí se nachází na stejném místě jako ve Wordu, takže si na program téměř okamžitě zvyknete.

AbiWord používá vlastní formát souborů s příponou *.abw, respektive *.abt pro šablony. Kromě toho však dokáže otevírat a ukládat soubory ve formátu MS Word. U jednoduchých dokumentů probíhá převod téměř bezchybně, u dokumentů se složitějším formátováním zobrazení není úplně dokonalé.

AbiWord je ideálním programem pro každého, kdo nevyžaduje nadstandardní funkce a přitom chce pohodlně a jednoduše psát a upravovat text. Pokud jste náročnějšími uživateli a často pracujete s graficky složitějšími dokumenty, asi vám bude lépe vyhovovat kancelářský balík OpenOffice, který obsahuje textový editor, jenž je také datově kompatibilní s MS Wordem, a zároveň ale nabízí širší paletu funkcí.

Pozn.: V případě problémů s instalací českého slovníku, doporučuji si jej stáhnout zvlášť a ručně nahrát do adresáře dictionary.

[ Ke stažení zde | Velikost: 4,47 MB | Hodnocení: 8/10 ]

DreamCom SE 1.05

Posíláte často SMS zprávy přes webové brány operátorů? Pak určitě oceníte tento malý a přehledný program, prostřednictvím kterého můžete pohodlně a hlavně zadarmo posílat smsky na všechny tři operátory (Pozn. redakce: provoz brány na T-mobile byl dočasně pozastaven). Program obsahuje adresář, historii odeslaných zpráv a umožňuje dokonce naplánovat odeslání zpráv na určitý den a čas. Nevýhodou je zobrazování reklamního banneru a nutnost občas na něj kliknout.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,25 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Cool Ruler 1.5

Pokud často pracujete s grafikou nebo vytváříte webové stránky, pak by vám mohlo přijít vhod malé pravítko, které můžete použít kdekoliv ve vašich Windows. Sami si můžete upravit jeho velikost a vybrat ze tří možných jednotek. K dispozici jsou palce, centimetry i obrazové body-pixely. Pravítko také umí zobrazit přesnou polohu kurzoru a tak pokud chcete např. v grafickém programu přesně oříznout obrázek, je tento malý program neocenitelnou pomůckou.

[ Ke stažení zde | Velikost: 886 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám