Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (141.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším pokračování našeho seriálu o programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám ukážeme, jak během pěti minut vytvořit vlastní kalendář s vašimi fotografiemi. Dále nabídneme pátou verzi populárního hudebního přehrávače Winamp a konečně i užitečnou utilitu, která dokáže zrychlit vaše Windows XP.

Foto: Dan Novotný

ilustrační foto z minulého ročníku

Článek

Kalendář

Pouze necelé dva měsíce nás dělí od Vánoc a tak je ten správný čas pomalu začít přemýšlet o dárcích pro své nejbližší a přátele. Jedním z nich může být i vlastnoručně vytvořený kalendář pro rok 2004 ilustrovaný třeba fotografiemi z dovolené.

Ne každý z nás však má ve svém počítači nainstalován grafický editor, aby si takový kalendář mohl sám vyrobit. A pokud přeci, jistě mi dáte za pravdu, že výroba profesionálně vypadajícího kalendáře zabere poměrně dost času a úsilí.

My vám dnes představíme malý program, prostřednictvím kterého snadno a rychle vytvoříte kalendář doplněný o vaše fotografie, a to úplně zadarmo (nepočítám-li náklady na jeho vytištění). Roční kalendář pak sestává z úvodní stránky a jedné stránky pro každý měsíc, na které je kromě jednotlivých dnů v měsíci (doplněných o jmeniny) i vámi zvolená fotografie o rozměrech 15 x 19 cm.

Po spuštění programu, který není třeba instalovat, stačí zadat název kalendáře a vybrat 12 fotografií, které chcete, aby byly v kalendáři použity. Ty je však nutné poněkud nelogicky zadat v opačném pořadí než budou zobrazeny (tzn. prvně zadaný obrázek bude v kalendáři poslední). Následně stačí už jen kliknout na náhled a vybrat rok, pro který chcete kalendář vyrobit. Zároveň v pravé části programu se zobrazí náhled, jak budou jednotlivé listy kalendáře vypadat. Pokud jste s kalendářem spokojeni, pak již stačí kalendář uložit a nebo rovnou vytisknout na vaší tiskárně. Pokud máte barevnou inkoustovou tiskárnu, doporučuji pro tisk použít speciální fotopapír pro lepší kvalitu.

S tímto programem tedy zvládne vytvořit vlastní kalendář úplně každý. Jako náročnější uživatel bych však uvítal možnost výběru z více vzhledů nebo alespoň kdyby bylo možné si vybrat styl a typ písma. To bohužel freewarová verze nenabízí.

[ Ke stažení zde | Velikost: 288 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Winamp 5 beta 1

Winamp je bezesporu jedním z nejlepších a nejoblíbenějších přehrávačů empétrojek. V nejbližší době by měla vyjít zcela nová pátá verze tohoto úspěšného přehrávače. Ta bude kombinovat jednoduchost a nenáročnost Winampu 2.9x společně s pokročilými funkcemi Winampu 3. Jak se tvůrcům Winampu podařilo s tímto úkolem vypořádat se můžete přesvědčit už nyní a vyzkoušet si betaverzi Winampu 5, která je poměrně stabilní. Na první pohled zaujme znatelně přepracovaný a futuristější standardní skin a po bližším prozkoumání zjistíte, že nový Winamp podporuje skiny jak z trojkové, tak i z dvojkové verze. Další novinkou je snadný přístup k internetovým televizním a rádiovým stanicím prostřednictvím Windows Library.

[ Ke stažení zde | Velikost: 4,58 MB | Hodnocení: 9/10 ]

OptimX XP 5.1.0.432 Professional

Tento český bezplatný program dokáže optimalizovat a zrychlit běh vašeho operačního systému Windows XP nebo Windows 2000. Princip spočívá v tom, že program vytvoří přídavnou cache z části vaší operační paměti, do které se pak ukládají data, ke kterým se nejčastěji přistupuje. Zároveň program dokáže prostřednictvím několika nastavení zrychlit práci s internetem, pevným diskem a zvýšit množství volné paměti. K dispozici jsou i podrobné informace o vašem počítači a jeho komponentách.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,90 MB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (133.díl)

Dnes vám přinášíme další tři užitečné programy, za jejichž používání nemusíte zaplatit ani korunu. První z nich vám pomůže odstranit šum z vašich digitálních...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (135.díl)

Dnes vám ukážeme, jak je možné zadarmo prohlížet wapové stránky přimo z vašeho počítače. Dále představíme souborový manažer ve stylu známého Nortona a na konec...

Výběr článků

Načítám