Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (127.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Po krátké přestávce vám opět přinášíme další tři programy, za které nemusíte zaplatit ani korunu. Prvním z nich je český program umožňující převod mezi více než 700 jednotkami. Dále nabídneme utilitu pro automatické zjišťování dostupnosti serveru ve stanoveném časovém intervalu a program pro vyhlazení textu na LCD displejích.

Foto: T-MODELS / fotograf: Karol Koštialová
Článek

conVERTER 1.41

Na internetu můžete najít nepřeberné množství jednoduchých freewarových programů sloužících k převodu fyzikálních jednotek. Málokteré z nich jsou však tak propracované jako český program conVERTER, který umožňuje převod mezi celkem 711 jednotkami zatříděnými do 26 témat, mezi které patří např. délka, hmotnost, čas, rychlost, teplota, ale i méně obvyklé jako jsou svítivost, práce nebo viskozita.

Nejvíce jednotek je zatříděno v tématech délka (146 jedn.) a objem (144 jedn.). U většiny z nich je zobrazen i stručný popisek a tak se např. u yardu dozvíte, že v Británii se používá od r. 1101 a byl určen jako vzdálenost špičky nosu a konce palce upažené ruky krále Jindřicha I.

Samotný převod probíhá tím způsobem, že si zvolíte jednotku a napíšete do daného políčka hodnotu. Následně se zobrazí odpovídající hodnoty všech ostatních jednotek v daném tématu. V programu si přitom můžete zvolit jednu ze čtyř přesností zobrazení (max. na 14 desetinných míst).

Pro rychlé nalezení požadované jednotky můžete použít i funkci "Najít".

conVERTER má moderní uživatelské rozhraní a za zmínku jistě stojí i kvalitně zpracovaná nápověda, která se neomezuje jen na základy ovládání programu, ale obsahuje i řadu užitečných informací jako je přehled fyzikálních konstant nebo jednotek SI. Najdete zde i pravidla pro převod "našich" číslic na římská. Náročnější uživatelé jistě ocení možnost snadného přidání vlastních jednotek do programu prostřednictvím textového souboru Convert.con.

ConVERTER je bezesporu jedním z nejlepších bezplatných programů pro převod jednotek, který uspokojí i náročné uživatele. Výhodou je kromě velkého počtu jednotek i přehledné uživatelské rozhraní v češtině.

Pozn.: Nejprve je nutné nainstalovat verzi 1.40 a následně aktualizovat na 1.41.

Ke stažení zde  | Velikost: 2,9 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Konst Pinger 1.30

Tato jednoduchá utilita se bude hodit hlavně správcům sítě, neboť jejím hlavním úkolem je automatické zjišťování dostupnosti serveru ve stanoveném časovém intervalu pomocí příkazu ping. Výsledné doby odezvy pak program přehledně zobrazuje v grafu a zároveň je možné zapnout jejich automatické zapisování do textového souboru. Dále prostřednictvím této utility můžete získat přehled serverů, přes které putují pakety k cílovému serveru. Díky své jednoduchosti Pinger dobře poslouží i běžným uživatelům.

Ke stažení zde  | Velikost: 1 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

ClearTweak 1.1

Pokud vám připadá text na vašem notebooku nebo LCD monitoru nepřirozený nebo dokonce až rušivě ostrý, pak pro vás je určen program ClearTweak. Ten využívá technologie ClearType od firmy Microsoft sloužící k vyhlazení jednotlivých písmen textu speciálně na LCD displejích. V programu můžete snadno přepínat mezi zobrazením bez vyhlazování, zobrazením se standardním vyhlazením textu nebo zobrazením s ClearType (s možností nastavení kontrastu). Na zkušebním textu okamžitě vidíte, jak bude text po vyhlazení vypadat.

Ke stažení zde  | Velikost: 327 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (121.díl)

V dalším díle našeho seriálu představíme plug-in pro Outlook, který vás zbaví nevyžádané pošty. Dále pak utilitu pro ztišení vaší CD-ROM mechaniky a konečně...

Výběr článků

Načítám