Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (124.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

I dnes máme pro vás připraveny tři programy, za které nemusíme zaplatit ani korunu. Tentokrát představíme kvalitní FTP klient, program pro automatické rozbalení více archivů najednou nebo program sloužící jako lupa na vaší obrazovce.

Foto: Eva Brzáková

Airflection

Článek

SmartFTP 1.0.976

Dalším z bezplatných programů, který si zaslouží vaši pozornost, je velmi povedený FTP klient nesoucí název SmartFTP. Ten má přehledné uživatelské rozhraní ve stylu průzkumníka a zároveň nabízí řadu užitečných funkcí, které ocení zejména uživatelé často využívající služeb FTP.

Hlavní výhodou oproti českému programu IW FTPort Client, o kterém jsme psali v jednom z předchozích dílů, je možnost připojení k více serverům zároveň. Obsah každého FTP serveru se přitom zobrazuje v samostatném okně. Ovládání programu je díky podpoře funkce Drag Drop snadné a uživatelské rozhraní si můžete upravit přesně podle svých potřeb. Nechybí přitom ani grafické znázornění rychlosti přenosu a přehledná statistika downloadu i uploadu, ve které se dozvíte kolik jste od spuštění programu přenesli dat a jaká je aktuální přenosová rychlost.

Samozřejmostí je podpora přerušovaného stahování, takže po výpadku spojení program naváže přesně tam, kde stahování souboru skončilo. Program dále nabízí seznam oblíbených serverů tříděný do kategorií, kam si můžete ukládat vámi nejčastěji navštěvované adresy. U každé položky je možné nadefinovat spoustu parametrů včetně omezení rychlosti downloadu či uploadu u daného serveru. K dispozici je i statistika ke každému serveru zvlášť. SmartFTP dále nabízí i pokročilejší funkce, mezi které patří např. možnost naplánování stahování souborů na určitý den a čas. U každého serveru přitom nechybí ani podokno, ve kterém můžete sledovat veškerou komunikaci s FTP serverem. Tu si můžete následně uložit jako log soubor. Pokročilí uživatelé mohou využít i FTP konzoly pro ruční zadávání FTP příkazů.

SmartFTP patří mezi nejlepší bezplatné FTP klienty, které můžete na internetu najít. Má příjemné uživatelské rozhraní a všechny nezbytné funkce. Za nevýhodu však lze považovat poměrně velkou velikost instalačního souboru, který má přes 5 MB.

Program je distribuován jako freeware pro osobní a nekomerční použití. Na těchto stránkách by se brzy měla objevit česká lokalizace i pro aktuální verzi programu.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 5,43 MB | Hodnocení: 8,5/10 ]

ExtractNow 2.97

ExtractNow je jednoduchý, ale zato velice užitečný program, který vám citelně usnadní rozbalení většího množství komprimovaných archivů. Stačí jen z průzkumníku do tohoto programu přetáhnout myší všechny archivy, které chcete rozbalit, a program se sám postará o jejich automatické rozbalení do vámi zadané složky. Nemusíte tak rozbalovat každý archiv zvlášť, což by u velkého množství souborů zabralo hodně času. Podporovány jsou archivy ve formátech ZIP, RAR, ACE a JAR.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 995 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

Zoom+ 1.5

Tento malý program, který nevyžaduje instalaci, dokáže až 32x zvětšit vybranou část vaší obrazovky a uložit výslednou bitmapu do souboru nebo do schránky. Samotné zvětšení je přitom možné ve 32 krocích.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 62 kB | Hodnocení: 5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (121.díl)

V dalším díle našeho seriálu představíme plug-in pro Outlook, který vás zbaví nevyžádané pošty. Dále pak utilitu pro ztišení vaší CD-ROM mechaniky a konečně...

Výběr článků

Načítám