Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (122.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V dalším díle našeho seriálu vám nabídneme bezplatný program pro archivaci souborů, který se velmi podobá oblíbenému WinZipu. V největší nouzi by vám mohl pomoci program pro obnovení omylem odstraněných souborů. A poslední program vám zase pomůže zkontrolovat chyby na vašich cédéčkách a případně i opravit poškozené soubory.

Foto: Mikuláš Zoubek

Pohled z věže do vnitrozemí

Článek

UltimateZip 2.7.1

Autoři freewarového programu UltimateZip si dali za cíl vytvořit kvalitní a snadno ovladatelný program pro archivaci souborů. Vzorem se stal uživateli velice oblíbený, ale nikoliv však bezplatný, program WinZip. Vzhled a rozmístění funkcí je totiž u obou programů velmi podobné. Kromě odlišných ikonek najdeme i několik rozdílů, které kromě nulové ceny dále hovoří ve prospěch UltimateZipu. Ten totiž nabízí oproti komerčnímu WinZipu několik funkcí navíc. Mezi ně patří např. konverze archivů různých typů mezi sebou, šifrování archivů nebo dávková komprese či dekomprese. Zejména posledně zmíněná funkce se v praxi ukázala být jako velice užitečná a ušetří spoustu času v případě, kdy potřebujete najednou rozbalit více archivů.

UltimateZip plně podporuje formáty ZIP, Blak Hole, Cabinet, JAR, LHA , GZip a TAR. Dále dokáže rozbalit archivy ve formátech ACE, ARJ, RAR a několika dalších méně známých typů. Ve srovnání s WinZipem je důležitá především interní podpora oblíbeného formátu RAR, i když program umí tyto soubory pouze rozbalit. Naopak zase chybí možnost komprese souborů do ARJ, kterou WinZip umí, i když k tomu využívá externí arj.exe.

Samozřejmostí je spolupráce s antivirovými programy, funkce sloužící pro opravu poškozených archivů ve formátu zip, možnost vytváření archivů vyžadujících pro rozbalení heslo nebo vytváření samospustitelných archivů. Program také umí rozdělit archiv na více částí, aby ho bylo možné přenášet např. na disketách. Stejně jako WinZip i UltimeZip obsahuje průvodce pro snadnější ovládání.

UltimateZip je po všech stránkách velmi silnou konkurencí komerčního WinZipu a v některých oblastech ho dokonce překonává. Jedinou slabinou je to, že po každém spuštění programu se na obrazovce na pět vteřin objeví malé okno s logem sponzorů programu.

 [  Ke stažení zde  | Velikost: 3,3 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Restoration 2.5.14

Restoration je malý, ale velice užitečný program, který slouží k obnovení omylem smazaných dat z pevného disku. Program nevyžaduje instalaci a má velice snadné ovládání. Stačí jen vybrat jednotku pevného disku a po chvíli zobrazí všechny smazané soubory, které lze ještě obnovit. K dispozici je i opačná funkce, která umožňuje odstranit všechny smazané soubory tak, aby je už nebylo možné žádným způsobem obnovit. To se hodí zejména pokud potřebujete z počítače nenávratně odstranit např. tajné dokumenty. Program funguje se souborovými systémy FAT i NTFS. K dispozici je i česká lokalizace (50 kB).

Ke stažení zde  | Velikost: 193 kB | Hodnocení: 9,5/10 ]

CDCheck 3.0.1.43

CDCheck, jak už samotný název napovídá, slouží ke kontrole chyb na vašich cédéčkách nebo jakémkoliv jiném médiu (včetně pevného disku). Program po ukončení testu zobrazí seznam všech poškozených souborů a zároveň je dokáže i opravit. Uživatelské rozhraní je jednoduché a přehledné. CDCheck je přeložen do dvacíti jazyků včetně češtiny a je distribuován bezplatně pro nekomerční využití.

Ke stažení zde  | Velikost: 782 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám