Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (119.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

V dalším díle našeho seriálu o bezplatných programech představíme program pro komfortní správu mobilních telefonů značky Ericsson, utilitu pro přístup k diskům s NTFS z DOSu nebo užitečný program pro nastavení optimální obnovovací frekvence ve hrách.

Foto: Martin Šíbl

Cvičení IZS v Bruntále

Článek

FloAt's Mobile Agent 0.0.9.8

Pokud vlastníte mobilní telefon značky Ericsson, pak  by vás mohl zaujmout velmi nadějně vyvíjející se projekt, jehož cílem je vytvořit kvalitní bezplatný software umožňující správu mobilních telefonů Ericsson T39, R520m a Sony Ericsson T68(i).

V současné době je program nesoucí označení floAt's Mobile Agent (FMA) ve fázi posledních betaverzí a tak bychom se brzy měli dočkat první finální verze. Přestože aktuální betaverze není ještě úplně bez chyb, již nyní je pro majitele těchto telefonů docela dobře použitelná.

FMA dokáže komunikovat s vaším mobilním telefonem prostřednictvím Bluetooth, infračerveného portu nebo datového kabelu, a nabízí především komfortní správu telefonního seznamu a textových zpráv s možností jejich odesílání přímo z počítače. Díky tomu ušetříte čas, po který byste zprávu psali na klávesnici vašeho Ericssonu. A zejména u starších modelů je právě psaní zpráv přímo v telefonu až nepříjemně pomalé. Mezi další funkce patří přehled zmeškaných hovorů, editace profilů či možnost ovládání základních funkcí telefonu přímo z počítače. Z programu dále můžete přímo do telefonu nahrávat vlastní obrázky či poznámky.

Úvodní obrazovka programu poskytuje základní informace o vašem telefonu obsahující jeho IMEI a verzi firmwaru. Zajímavá je přitom dále informace o tom, kolikrát jste již telefon nabíjeli či aktuální spotřeba energie. U testovaného Sony Ericssonu T68i přitom při zapnutí podsvícení barevného displeje stoupla spotřeba energie přibližně šestkrát.

Nejpodstatnější funkcí je zobrazení a synchronizace telefonního seznamu uloženého v paměti telefonu nebo na SIM kartě. Zatímco synchronizace záznamů v paměti telefonu pracovala vždy bezchybně, při editaci záznamů na SIM kartě někdy program odmítal uložit provedené změny, což snad ve finální verzi již bude opraveno.

Nejlepší na tomto programu je práce s textovými zprávami, které jsou rozděleny do složek Inbox a Sent Items. Výpis textových zpráv je velice přehledný a textovky si můžete nechat seřadit buď podle času, a nebo podle telefonního čísla. Jednotlivé zprávy lze přitom mazat z telefonu či přesunout je do archivu programu. Od poslední betaverze lze vybrané zprávy dokonce exportovat v přehledné formě do formátu HTML. Přímo z programu přitom můžete na SMS zprávy odpovídat. Podporovány jsou i dlouhé zprávy, které se rozdělí na více textovek. Bohužel stále chybí funkce potvrzení o doručení či možnost uložení takto odeslané zprávy do telefonu.

FloAt's Mobile Agent vyniká jednoduchým a přehledným uživatelským rozhraním a po odstranění chybiček vyskytujících se v betaverzi má velkou šanci stát se absolutně nejlepším bezplatným programem pro správu mobilních telefonů Ericsson a Sony Ericsson. 

Ke stažení zde | Velikost: 950 kB | Hodnocení: 8,5/10 ]

NTFS Reader for DOS

Pokud používáte Windows NT/2000/XP a souborový systém NTFS, pak se vám určitě bude hodit tento malý program, pomocí kterého můžete z DOSu (či Windows 9x) přistupovat  k diskovým oddílům naformátovaným na NTFS a případně z nich zkopírovat data do jiného diskového oddílu NTFS či FAT. To se hodí především v případě, kdy operační systém odmítá naběhnout a vy potřebujete z nepřístupného disku v NTFS zálohovat důležitá data.

Ke stažení zde | Velikost: 60 kB | Hodnocení: 8/10 ] 

RefreshLock 2.02

Tato užitečná utilita pracující ve všech verzích Windows (včetně WinXP) umožňuje pro každé rozlišení nastavit optimální obnovovací frekvenci a tím snížit únavu očí zejména v případě hraní 3D her, u kterých je obvykle nastaveno 60-75 Hz, přestože monitor i grafická karta zvládají více. RefreshLock není třeba instalovat a pracuje se všemi typy grafických karet. 

Ke stažení zde | Velikost: 189 kB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (113.díl)

V dnešním díle vám představíme kvalitní utilitu, která dokáže uchovat vaše hesla k různým službám v šifrované podobě, dále pak klienta pro výměnu souborů mezi...

Výběr článků

Načítám