Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (118.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Dnes se budeme věnovat především programům pro práci s hudebními soubory ve formátu MP3. Představíme program, který dokáže převést zvukové stopy z CD přímo do empétrojek, dále pak moderní program pro rychlou úpravu velkého množství ID3 tagů, a konečně malou utilitu, která umožňuje zobrazit seznam fontů s českou znakovou sadou.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Media Tagger 1.2.0

Vzhledem ke stále vzrůstající popularitě empétrojek již dnes nenajdeme počítač vybavený zvukovou kartou a reproduktory, na kterém by nebylo alespoň několik písniček v hudebním formátu MP3, jehož hlavní výhodou je až několikanásobné snížení velikosti souboru při zachování téměř shodné kvality reprodukce jako u CD.

Každá písnička uložená ve formátu MP3 přitom může mít tzv. ID3 tag. Ten obsahuje základní informace o písničce (jako je její název, autor, album či žánr). V případě, že máte v počítači stovky písniček, tak správně vyplněné ID3 tagy vám znatelně usnadní orientaci ve vaší hudební sbírce. Ten, kdo již ručně vyplňoval ID3 tagy u většího množství písniček, jistě dobře ví, že se jedná o poměrně pracnou činnost. Dnes vám proto představíme český bezplatný program, který umožňuje snadnou a rychlou editaci ID3 tagů i u většího množství souborů.

Media Tagger dokáže podle vašeho nastavení snadno upravit ID3 tag na základě jména souboru či naopak dle ID3 tagu upravit název souboru. Zároveň můžete jedním kliknutím synchronizovat jednotlivé verze ID3 tagů či upravit velikost znaků. Ještě před provedením samotné úpravy se můžete pomocí náhledu podívat, jak se změní jednotlivé ID3 tagy či názvy souborů.

Program narozdíl od některých ostatních freewarových programů nabízí podporu jak ID3v1, tak i novějších ID3v2 tagů. K dispozici je i propojení s internetovou databází FreeDB, díky které Media Tagger dokáže na základě analýzy souborů automaticky vyplnit ID3 tagy téměř bez zásahu uživatele. Mezi další užitečné funkce patří možnost vytvoření playlistu pro Winamp či export seznamu písniček podle zadaných parametrů do HTML, CSV či textového souboru.

Uživatelské rozhraní je i přes velký počet funkcí poměrně přehledné a hlavně v českém jazyce, takže mohu program doporučit i začínajícím uživatelům. Kromě již zmíněných empétrojek umí Media Tagger i úpravu tagů u dalších hudebních formátů (WMA, OGG, VQF a APE).

[ Ke stažení zde | Velikost: 790 kB | Hodnocení: 8/10 ]

CDex 1.5

Tento program slouží k vytažení zvukových stop z cédéčka a jejich následnému uložení do počítače ve formátu WAV či rovnou MP3. Pro převod do formátu MP3 přitom při standardním nastavení používá velmi kvalitní kodek Lame ve verzi 3.92, ale lze zvolit i jiný. Samozřejmostí je podpora ID3 tagů a propojení s databází FreeDB. Program nevyžaduje instalaci a k dispozici je i česká lokalizace.

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,82 MB | Hodnocení: 9/10 ]

FontList

FontList je jednoduchý program, který umí v přehledné formě zobrazit seznam fontů nainstalovaných ve vašem počítači s údaji pro jaké znakové sady jsou určeny. Snadno tak zjistíte, které fonty jsou české a které ne. Samotnou tabulku fontů je možné zkopírovat do schránky pro další zpracování.

[ Ke stažení zde | Velikost: 728 kB | Hodnocení: 4,5/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový...

Výběr článků

Načítám