Hlavní obsah

Upevnění kontroly? Ruská vláda chce omezit zahraniční podíl v IT firmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda podpořila návrh zákona, který omezuje zahraniční vlastnictví ve velkých společnostech v sektoru informačních technologií pod 50 procent. To by znamenalo další upevnění státní kontroly nad internetem. S odvoláním na zprávu na parlamentním webu o tom informovala agentura Reuters.

Foto: mif, Novinky

Server (ilustrační foto)

Článek

Původně byl návrh ještě přísnější. Stanovoval, aby zahraniční vlastníci mohli mít ve firmám podíl nejvýše 20 procent.

Rusko a Čína představují pro ČR největší kyberhrozbu, tvrdí experti

Domácí

Návrh, který byl poprvé představen v červenci, vyvolal kritiku z více stran, včetně samotných firem. Kritici říkají, že ruské úřady se snaží upevnit kontrolu nad internetem a hrozí, že potlačí svobodu jednotlivců a firem. Kreml však tvrdí, že se snaží chránit integritu internetového segmentu v ruském jazyce.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Pokud by byl návrh schválen, vstoupí v platnost od 1. ledna 2020. Podle návrhu by firmy, které ho nebudou plnit, nemohly v Rusku propagovat sebe a ani jiné.

Reklama

Výběr článků

Načítám