Hlavní obsah

Twitter přišel o milión uživatelů. A bude hůř

San Francisco

Sociální síť Twitter ztratila jeden milión aktivních uživatelů. Vše navíc nasvědčuje tomu, že pokles uživatelů bude ještě pokračovat, neboť firma ruší falešné účty. Na to okamžitě reagovaly akcie této společnosti velkým propadem. Nepomohlo ani to, že Twitter oznámil, že ve druhém čtvrtletí vykázal rekordní zisk 100 miliónů dolarů (2,2 miliardy Kč) a v plusu je již třetí kvartál za sebou.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo Twitteru na burze v New Yorku

Článek

Twitter propadl v pátek na burze o téměř 20 procent. [celá zpráva]

Důvodem je jednoznačně pokles aktivních uživatelů, který se snížil v období od března do června na 335 miliónů. Analytici předpokládali, že se počet uživatelů naopak mírně navýší. Firma navíc uvedla, že ve třetím čtvrtletí by se počet uživatelů mohl snížit až na 330 miliónů.

Pod tlakem kontrolních úřadů

Příčinou poklesu počtu uživatelů jsou mimo jiné i nová evropská pravidla pro bezpečnost údajů (GDPR). Twitter je ale již delší dobu stejně jako jeho větší konkurent Facebook pod tlakem kontrolních orgánů mnoha zemí.

Ty je chtějí přimět, aby postupovaly přísněji proti falešným profilům, kterými se šíří spamy, politická propaganda a nenávistné projevy. Rušení falešných účtů má však negativní dopad na údaje o počtu uživatelů, což je ukazatel, který investoři pozorně sledují a nejvíce si jej cení.

Ve stejném obdobím loňského roku firma hospodařila ještě se ztrátou 116,5 miliónu dolarů. Tržby jí ve druhém čtvrtletí letošního roku stouply o 24 procent na 711 miliónů dolarů. Analytici odhadovali tržby jen ve výši 696 miliónů dolarů.

V procentním vyjádření byl nynější pokles Twitteru vyšší než propad Facebooku o den dříve. Tržní hodnota Facebooku je však výrazně vyšší. Twitter za poslední rok zdvojnásobil svoji tržení hodnotu, protože se stal ziskový, investoři rovněž kvitují snahy firmy v oblasti živých videopřenosů.

Reklama

Související články

Twitter likviduje desítky miliónů účtů

Společnost Twitter v posledním čtvrtletí loňského roku zrušila 58 milionů uživatelských účtů. Zjistila to agentura AP. Vysoký počet podle ní potvrzuje snahu...

Působení Facebooku v Číně se komplikuje

Plány Facebooku, jak posílit svou přítomnost na čínském trhu, se možná staly obětí konkurenčních politických a obchodních zájmů. Společnost v tomto týdnu...

Výběr článků

Načítám