Hlavní obsah

Twitter potlačoval vybrané účty. Nebylo to fér, kaje se šéf firmy

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sociální síť Twitter „neférově“ potlačovala viditelnost více než 600 tisíc účtů. Některé z nich patřily i členům amerického Kongresu. Přiznal to šéf společnosti Jack Dorsey s tím, že algoritmy využívané firmou nebyly vždy „nestranné“, informoval The Washington Post.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Šéf Twitteru Jack Dorsey

Článek

Ze zaujatosti už dříve obvinilo Twitter několik prominentních republikánů včetně prezidenta Donalda Trumpa. Dorsey však při slyšení v Senátu odmítl, že by postup společnosti měl politický motiv.

„Twitter se při hodnocení obsahu ani vynucování pravidel neřídí politickou ideologií,“ tvrdil šéf společnosti.

Připustil však, že firma v minulosti chybovala. Terčem kritiky se stal zejména „filtr kvality“, který při vyhledávání některé účty nezobrazoval. Podle Dorseyho se algoritmus řídil „stovkami signálů“ o chování lidí, kteří účty sledovali. Účty některých politiků tak mohly být upozaděny kvůli uživatelům sledujícím jejich příspěvky.

Před slyšením Dorsey vzbudil rozruch, když řekl, že společnost by měla právo zablokovat Trumpovi účet kvůli porušování zákazu šíření nenávistných příspěvků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám