Hlavní obsah

Turecká centrální banka zakázala platby kryptoměnami

Ankara

Turecká centrální banka zakázala používání kryptoměn při platbách, protože je doprovází vážná rizika. Jejich tržní hodnota je nestabilní, transakce neodvolatelné a používány jsou při nelegálních obchodech.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Má se za to, že jejich používání při platbách může způsobit nevratné ztráty pro strany transakcí kvůli výše uvedeným faktorům a zahrnují prvky, které mohou narušit důvěru v metody a nástroje používané v současnosti při platbách,” stojí v prohlášení. Banka rovněž upozornila, že tato aktiva kromě jiných bezpečnostních rizik nepodléhají žádným regulačním a kontrolním mechanismům ani centrálnímu regulačnímu orgánu.

V nových předpisech proto turecká centrální banka zakázala používání kryptoměn a dalšího kryptomajetku k nákupům zboží a služeb. Minulý týden turecké úřady požádaly obchodní platformy o poskytnutí informací o uživatelích, upozornila agentura Reuters.

Indie se chystá zakázat kryptoměny, počítá i s pokutami

Internet a PC

Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden stoupla na rekordních více než 63 000 USD (1,4 milionu Kč). Od začátku roku se hodnota bitcoinu více než zdvojnásobila.

Kryptoměny se potýkají s kritikou a kontrolami regulátorů po celém světě a stále častěji se mluví o tom, že by vlády po světě mohly začít podnikat kroky proti jejich používání. Řada významných činitelů, včetně americké ministryně financí Janet Yellenové a šéfky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové, už vyjádřila obavy v souvislosti s používáním kryptoměn k praní špinavých peněz, financování terorismu a dalším nezákonným aktivitám.

Agentura Reuters minulý měsíc s odvoláním na své zdroje uvedla, že Indie chystá zákon zakazující kryptoměny. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami nebo takový digitální majetek vlastnil, dostal by podle zákona pokutu. Z velkých ekonomik už zakázala těžbu a obchodování s kryptoměnami Čína. Peking ale za vlastnictví kryptoměn netrestá.

Čína je velmoc v těžbě bitcoinů. Ohrožuje to ale splnění klimatických cílů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám