Hlavní obsah

Tržby BlackBerry znovu prudce klesly, už třetí čtvrtletí za sebou

– Toronto

Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry zůstal třetí kvartál po sobě ve vysoké ztrátě. Tržby v prvním čtvrtletí finančního roku totiž dál prudce klesly. Firmu, která kdysi produkovala velmi oblíbené přístroje, tak čeká kvůli propadu zájmu o její produkty nákladná restrukturalizace.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma ve čtvrtek uvedla, že tržby v období od března do května jí v meziročním srovnání klesly o 35 procent na 424 miliónů dolarů (deset miliard Kč). Čistá ztráta po započítání odpisů a nákladů na restrukturalizaci dosáhla 670 miliónů USD, bez zahrnutí jednorázových položek ale firma registrovala mírný zisk, a to 14 miliónů USD.

V předešlém čtvrtletí utrpěla čistou ztrátu 238 miliónů dolarů, o rok dříve měla naopak zisk, který činil 68 miliónů dolarů. Firma se ještě před pěti lety jmenovala Research In Motion a tehdy vytvářela čtvrtletní tržby přes čtyři miliardy dolarů.

Kvůli propadu zájmu o své chytré telefony se společnost rozhodla změnit svůj podnikatelský model a místo na hardware vsadila na software a služby. Tyto obory mají nyní na celkových výnosech zhruba třetinový podíl.

Research In Motion byla s přístroji BlackBerry průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. V posledních letech ale firma na trhu výrazně zaostala za přístroji s operačním systémem Android a za telefony iPhone od americké společnosti Apple.

Reklama

Výběr článků

Načítám