Hlavní obsah

Toshiba: Vyvinuli jsme 45GB HD DVD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská Toshiba v úterý představila 45GB HD DVD disk, který svou kapacitou útočí na podobné vysoko-kapacitní Blu-ray médium.

Článek

Výhoda HD-DVD zařízení nad Blu-ray přehrávači spočívá ve skutečnosti, že jsou zpětně kompatibilní i s dnešními DVD disky [celá zpráva].

HD DVD může v jedné vrstvě nést až 15GB dat - toho využila Toshiba při výrobě  45GB HD DVD varianty, která je sloužena ze tří vrstev.

Blu-ray disky se vyznačují větší kapacitou, která se pohybuje na úrovni 27GB dat, které je možno uložit do jedné vrstvy.

"Spustili jsme proces ověřování, který by měl vyústit do masové produkce HD DVD disků se třemi záznamovými vrstvami," sdělil Shiroharu Kawasaki, výkonný ředitel největšího japonského závodu pro výrobu záznamových médií.

:. 45GB HD DVD disk společnosti Toshiba

:. Při kliknutí se obrázek zvětší. Snímek schematicky znázorňuje technologii zápisu na HD DVD disk, který je složen z jedné až tří vrstev.  

:. Porovnání rozdílných kapacit mezi dvouvrstvým DVD diskem a HD DVD médiem, které je dosaženo užitím různých vlnových délek.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám