Hlavní obsah

TEST: Projektory pro domácí kino

Právo, Novinky, Ondřej Grym, Marek Schäferling

Ploché panely s metrovou úhlopříčkou sice nabídnou krásný obraz, avšak nenavozují pocit podobný návštěvě kina, kde plátno zaplňuje téměř celý zorný úhel. Ani projektory nedokážou zázraky. Pro domácí kino však zatím nic lepšího neznáme.

Foto: Novinky

Sony VPL-VW60

Článek

Projektory dávno nejsou výsadou prezentačních místností a moderních sportbarů. Může si je pořídit každý filmový fanda a zřídit si tak osobní kinosál. Chce to jen trochu nadšení, šikovnou místnost s holou stěnou a odhodlání investovat peníze do

projekčního zařízení s plátnem.

Výhody a nevýhody

Velikost promítané plochy závisí na vzdálenosti projektoru od plátna či zdi, na kterou je obraz posílán. Ze vzdálenosti čtyř metrů tak může průměrné zařízení vykouzlit obraz úhlopříčky asi tři metry. Systém samotný nezabere mnoho místa. Lze jej například přišroubovat na strop či stěnu.

Projektory mají své mouchy. Promítat musíme v zešeřelé místnosti, ideálně za naprosté tmy. Teprve pak je obraz kontrastní, za světla je nevýrazný. Také barvy jsou ve tmě mnohem živější. Chcete-li vytěžit z projektoru maximum, je dobré přikoupit promítací plátno. Nejedná se sice o nic levného (plátno s úhlopříčkou dva metry stojí asi 4000 korun), zásadně však zvýší kvalitu reprodukce.

Máte-li zkušenosti se staršími výrobky, možná vás od koupi projektoru odrazuje jeho hlučnost. Naštěstí je dnes možné pořídit si projektor s velmi tichým chlazením, které potom netvoří dominantní zvukovou kulisu, naopak jej prakticky neslyšíte.

Dvě cesty, dva druhy

Existují dva typy projektorů podle způsobu promítání obrazu. Levnější a novější DLP zařízení nebo spíše dražší LCD modely. Z řad LCD projektorů se rekrutují výhradně kvalitní kousky určené k prezentačním účelům. Ty rovněž vyhledávají opravdoví „fajnšmekři“ vyžadující brilantní obraz.

Díky technologii DLP klesly ceny projektorů natolik, že konkurují velkým plochým obrazovkám. Evoluce dostala kvalitu obrazu téměř na úroveň LCD. Výhodou je hladší rastr obrazu (nevidíte body, které tvoří obraz), což oceníte především u levnějších řešení s rozlišením 800x600 bodů.

Někteří uživatelé však mohou u DLP pozorovat tzv. duhový efekt, kdy při tmavých scénách a rychlých změnách vidí duhové obrysy.

Parametry

Při posuzování zařízení hrají nejdůležitější roli následující parametry: rozlišení zobrazovacího prvku, svítivost, kontrast a životnost lampy. Je důležité uvědomit si, co vlastně budeme na projektoru sledovat. Například pro sledování DVD filmů nahraných ve formátu PAL, nemusíme shánět projektor s maximálním rozlišením.

Pravda je, že čím větší úhlopříčku hodláme provozovat, tím hraje rozlišení důležitější roli. Zatímco do 1,8 metru (maximálně dvou metrů) úhlopříčky stačí rozlišení 800x600, je li obraz větší, začíná být rušivý rastr obrazu. Potom je dobré mířit výběrem výše na 1024x768 nebo širokoúhlé projektory zvládající 720 řádků (rozlišení 1280x800 apod.).

Maximální jas informuje o možnosti promítat i za denního světla či za šera. Pro sledování filmů ve tmě postačí hodnoty jasu okolo 900, do zešeřelé místnosti potřebujeme minimálně 2000 ANSI lumenů.

Životnost lampy, zdroje světla uvnitř projektoru, závisí na způsobu použití zařízení a prostředí, v němž je provozován. Výrobci udávaná hodnota je prezentována jako stav, kdy svítivost lampy klesne na polovinu, typicky 2000 hodin. Ano, jas výbojky v projektoru postupně slábne, a čím víc se projektor přehřívá, čím častěji je vypínán bez potřebného dochlazení, tím rychleji svítivost slábne. Proto dejte na radu zkušeného prodejce nebo již spokojeného majitele. Jsou nepodařené přístroje, kde lampa odchází po několika měsících. Nová přitom stojí několik tisíc korun.

Co takový projektor dokáže

Projektory umí obraz geometricky srovnat, vodorovně či svisle převrátit. Najdeme i skupinu lepších výrobků, které nabízejí možnost bočního promítání. Schopnosti jdou ale mnohem dál. Samozřejmostí je několik druhů vstupů, u nových projektorů i moderní HDMI rozhraní přenášející obraz ve vysokém rozlišení nebo běžně D-Sub k propojení s počítačem.Nechybí ani S-video nebo kompozitní vstupy potřebné ke spojení s DVD přehrávači.

Vše je otázkou ceny

Nejlevnější DLP projektory pro méně náročného diváka lze sehnat od 14 000 korun. Dobré kousky s kvalitní barevnou reprodukcí stojí od 20 000 korun. K provozování úhlopříčky okolo 2,5 metru stačí rozlišení obrazu na úrovni 1024x768 bodů.

Chcete-li se vyzbrojit podle nejnovějších trendů projektorem s Full HD rozlišením (1920x1080), potom se připravte na pořádnou ránu. Nejlevnější z nich atakovaly hranici sedmdesáti tisíc korun, ty kvalitnější vzaujímají pozici v hladině 150 000 Kč.

Pro vytvoření té správné filmové atmosféry však postačí i projektor levnější.

Zástupci

Epson EMP-TW680 foto: Novinky

LCD projektor s rozlišením čipu 1280x720, schopný zobrazit i filmy v HD kvalitě 720p. K dispozici je vstup rozhraní HDMI, S-Video, kompozitní RCA i D-Sub. Nativní poměr obrazu 16:9 dělá ze zařízení ideálního společníka pro domácí kino. Lampa dosahuje životnosti 1700 hodin v normálním, případně 3000 hodin v úsporném režimu. Maximální svítivost 1600 lumenů.

Výhody: tichý provoz, HD rozlišení

Výhody: tichý provoz, HD rozlišeníNevýhody: vyšší hmotnost 5,2 kg

Cena v době testu: 27 000 Kč

Sony VPL-VW60foto: Novinky

Královna mezi projektory. Model ocenila organizace EISA coby nejlepší projektor domácího kina za rok 2007. Plné HD rozlišení 1920x1080 doplňuje systém dvěma HDMI vstupy, nízkou provozní hlučností (22 dB) a kontrastem obrazu až 35 000:1. Při vzdálenosti 2,5 m od plátna vytvoří úhlopříčku 4,3 m. Zařízení váží 11 kilogramů.

Výhody: kvalitní obraz, tichý chod, 2xHDMI

Výhody: kvalitní obraz, tichý chod, 2xHDMINevýhody: vysoká cena

Cena v době testu: 140 000 Kč

www.sony.cz

Acer P5260Efoto: Novinky

BenQ MP622cfoto: Novinky

DLP projektor střední třídy se světelným tokem 2700 ANSI lumenů, nativním rozlišením XGA (1024 x 768) a kontrastním poměrem 2000:1. Port HDMI, port DVI-D a dva vstupní porty D-Sub umožňují připojit

nejrůznější mediální zařízení.

Cena: 23 000 Kč

www.acer.cz

Levný DLP projektor kompaktních rozměrů nabízí rozlišení 1024x768, které plně dostačuje pro sledování filmů z DVD nosičů v plné kvalitě. Systém je vhodný do menších místností pro projekci obrazu s úhlopříčkou do 3 metrů.

Cena: 18 000 Kč

www.benq.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám