Hlavní obsah

Telekomunikace čeká aukce kmitočtů i nová dotační výzva

České telekomunikace v příštím roce čeká rozjezd aukce frekvencí uvolněných z televizního vysílání v pásmu 700 MHz i další pokus o rozdělení dotací na budování vysokorychlostního internetu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na začátku roku by mohlo ministerstvo průmyslu vypsat druhou výzvu na čerpání dotací pro budování sítí vysokorychlostního internetu v zaostalých oblastech. V rámci výzvy ministerstvo uvolní zhruba jednu miliardu korun a podle zájmu prostředky navýší. Původně přitom mělo rozdělovat až 14 miliard.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) počítá s tím, že v aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz pro mobilní sítě 5G nabídne část frekvencí pro vstup nového mobilního operátora, který by zvýšil konkurenci na trhu.

Plánované vypínání DVB-T vysílačů 

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí příštího roku a skončit na začátku roku 2020. Na konci roku se zároveň začnou vypínat první vysílače televizního signálu ve stávajícím standardu DVB-T.

ČTÚ stále zamýšlí vypsat dvoukolovou aukci, přičemž v prvním kole by nabídl deset MHz zájemcům, kteří nevlastní žádné kmitočty v sousedním pásmu 800 MHz nebo 900 MHz. Šlo by tedy o nového konkurenta stávajících operátorů. Výnos z aukce předběžně úřad odhadl na osm miliard Kč.

V Česku je 14,5 milionu aktivních SIM karet. Více než 93 procent využívá služby operátorů O2, T-Mobile a Vodafone, zbytek se připojuje přes virtuální mobilní operátory. Preferovanou technologií využívající rychlé datové přenosy je LTE. Kmitočty pro LTE získali operátoři ve dvou aukcích v letech 2013 a 2016 za celkově více než 11 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám