Hlavní obsah

Telecom má do podzimu snížit cenu za internet

PRAHA

Český Telecom představí do 23. září nový návrh přístupu na internet přes telefonní linku, který by měl tuto službu výrazně zlevnit. Firma má zároveň představit novou podobu vysokorychlostního přístupu přes ADSL, jehož rychlost by se měla výrazně zlepšit při zachování současné ceny.

Foto: Martin Tlustý

Kralupští Samaritáni přemísťují stabilizovaného pacienta na palubu záchranářského Eurocopteru, který s ním ihned odletí na heliport pražské FNKV.

Článek

Ve čtvrtek to uvedl ministr informatiky Vladimír Mlynář, který o tom tento týden jednal s generálním ředitelem Telecomu Gabrielem Berdárem. "Z jednání jsem si odnesl závěr, že do konce léta Telecom splní, o co jsem žádal, tedy přijde s návrhem, který zásadním způsobem sníží cenu (internetu) pro koncové uživatele," uvedl ministr s tím, že v opačném případě se obrátí na Český telekomunikační úřad a využije všech zákonných prostředků.

Mezi ty patří například možnost vydat tzv. zásady regulace, které ministrovi umožní vstoupit do regulačního procesu. Podle Mlynáře by se měl změnit stav, kdy je sice přístup na internet přes telefon mimo špičku nejlevnější v Evropě, ale ve špičce naopak výrazně evropský průměr převyšuje.

U nové nabídky podle něj půjde i o určitou formu paušálního poplatku. Telecom nyní nabízí připojení po dobu prvních deseti minut ve špičce za 1,40 Kč za minutu, respektive 0,80 Kč mimo špičku. Po desáté minutě cena klesá na 0,55, respektive 0,25 Kč za minutu.

Nové ADSL se zpozdí

Firma minulý týden oznámila zpoždění při přípravě nového modelu ADSL. Slíbila zvýšení rychlosti této služby na léto, ale stane se tak zřejmě až na jeho konci v září. Důvodem je podle mluvčího Vladana Crhy nutnost změny kvalitně připravit. Odklad si vyžádal i jiný pohled nového generálního ředitele na podobu služeb.

Firma dosud nabízí základní připojení přes ADSL o rychlosti 192/64 kbit/s, což je nejméně v Evropě. Ministr rovněž uvedl, že firma není v současnosti kvůli vysoké investiční náročnosti připravena nabízet ADSL po celé České republice. Nyní je služba dostupná zhruba pro polovinu telefonních stanic.

Reklama

Související články

Telecom: Nové ADSL bude později

Český Telecom přiznal, že zavede rychlejší připojení k internetu přes ADSL později, než původně plánoval. Zatímco v původních prohlášeních firma slibovala...

Výběr článků

Načítám