Hlavní obsah

Technologický vliv Asie roste. Díky akvizicím a fúzím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Objem fúzí a akvizic zaměřených na technologické společnosti byl v oblasti Asie a Tichomoří loni rekordní. Jejich celková hodnota se proti předchozímu roku více než zdvojnásobila na 136,2 miliardy USD (2,8 bilionu Kč). Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Dealogic. V letošním roce by růst měl pokračovat, zejména proto, že pandemie podnítila zájem o virtuální aktivity.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Technologické dohody se na celkovém objemu fúzí a akvizic v regionu podílely 28 procenty. To je největší podíl nejméně za deset let. Celková hodnota fúzí a akvizic v regionu činila 482,4 miliardy USD.

Analytik investiční banky Goldman Sachs Jung Min podle agentury Reuters uvedl, že růst je výsledkem toho, jak technologie mění způsob fungování ekonomiky. U spotřebitelů ovlivňuje nákupy, placení, stravování, pohyb i zábavu. U firem pak má vliv na to, jak najímají zaměstnance, získávají dodavatele, vyrábějí a také prodávají zákazníkům.

Žádná Čína. Apple nově montuje iPhony 12 v Indii

Mobil

Také ředitelé firem jsou optimisté ohledně dalšího vývoje tohoto sektoru. Průzkum právnické společnosti Baker McKenzie mezi 800 vedoucími pracovníky firem v Asii a Tichomoří ukazuje, že více než tři čtvrtiny respondentů předpovídají na příštích 12 měsíců výrazný nárůst dohod v technologickém sektoru.

V dubnu společnost Grab Holding, která se zaměřuje na dodávky jídla a nabízí také alternativní taxislužbu, vstoupila na burzu prostřednictvím největší fúze na světě se společností specializovanou na akvizice. Hodnota transakce dosáhla 40 miliard USD. Indonéská firma Gojek, což je konkurent Grabu, pak oznámila fúzi s internetovým prodejcem Tokopedia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám