Hlavní obsah

Technologické firmy budou muset zpřístupnit data. Austrálie je donutí zákonem

Sydney

Australský parlament tento týden schválil zákon, který technologické firmy donutí zpřístupnit úřadům zašifrovaná data. Rozsah přístupu úřadů k soukromým uživatelským údajům bude nejširší ze všech západních zemí, informovala agentura Reuters.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti zákonu ostře protestovali technologičtí giganti, jako jsou Google, Facebook či Apple, kteří se obávají, že Austrálie může být příkladem hodným následování pro další země.

Pokud zákon schválí Senát, zákon vstoupí v platnost ještě před koncem roku. V horní komoře australského parlamentu však chce opozice prosadit své pozměňovací návrhy.

Zákon stanoví pokuty až do výše deseti milionů australských dolarů (165 milionů Kč) pro instituce a vězení pro fyzické osoby, pokud odmítnou předat data o domnělé nezákonné činnosti.

Austrálie jako první vlaštovka

Pokud zákon vstoupí v platnost, Austrálie se stane jednou z prvních zemí, která technologickým firmám uloží široký přístup ke svým datům.

Schválení zákona se uskutečnilo po 11hodinové debatě poslanců a dlouholetém lobbování zpravodajských služeb a policie v mnoha zemích, zejména těch sdružených v uskupení "Pěti očí" (svaz zpravodajských služeb Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA). Zástupci zpravodajské komunity této pětice zemí varovali před ohrožením národní bezpečnosti, pokud úřady nebudou moci sledovat komunikaci podezřelých osob.

Australská vláda řekla, že je třeba přijmout zákony v boji proti útokům radikálů a organizovanému zločinu. Dodala, že ke zpřístupnění osobních dat budou úřady muset mít soudní povolení.

Apple v USA odmítl

Technologické společnosti takovéto snahy dosud označovaly za zadní vrátka k uživatelským údajům a požadavkům úřadů odmítaly vyjít vstříc. Ukázkovým příkladem, kterému se dostalo velkého zájmu veřejnosti, bylo odmítnutí firmy Apple odemknout iPhone útočníka z kalifornského San Bernardina v roce 2015.

Společnosti říkají, že vytváření nástrojů pro bezpečnostní složky sloužících k prolomení kódování nevyhnutelně povede k tomu, že se sníží bezpečnost všech.

Svaz technologických firem DIGI, jehož členy jsou Facebook, Apple, Google či Twitter, vydal prohlášení, že "tento zákon jde opačným směrem, než jakým se ubírá legislativa ohledně sledování a soukromí v Evropě a dalších zemích, které čelí velkým bezpečnostním hrozbám." Uvedl také, že "v zákonu je nedořešeno několik zásadně důležitých věcí, z nichž nejdůležitější je vytvoření slabin systému, které mohou ohrozit data Australanů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám