Hlavní obsah

Švédská studie: Mobilní telefony vyvolávají rakovinu

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studií, které se zabývaly účinky mobilních telefonů na lidské zdraví, již bylo publikováno hodně. Část tvrdí, že záření mobilů je nepatrné a tudíž není škodlivé, podle jiných, například nově publikované švédské studie, pak vyvolává nejen rakovinu, ale také Parkinsonovu chorobu.

Článek

Účinky rádiových vln, které vyzařují mobilní telefony, se podle švédské Örebro University neprojeví okamžitě, ale přibližně za deset a více let. Zdejší odborník - profesor Kjell Hansson Mild - nepovažuje za nebezpečné pouze mobily, ale také bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth.

V rozhovoru pro Daily Telegraph Mild tvrdí, že záření z mobilů nadměrně zahřívá mozek a může způsobit nádorové bujení. Čím blíže je telefon blíže mozku, tím je nebezpečí vzniku rakoviny větší.

Nádory se podle Milda vyvíjejí v oblasti ucha a šíří se pak dále do mozku. Ohroženy jsou údajně nejvíce děti, mají totiž tenčí lebeční kosti než dospělí a jejich nervový systém se stále vyvíjí.

Mild tvrdí, že všechny studie, které vyvrací souvislost mezi účinky rádiových signálů a nádory mozku, jsou mylné. Podle něj totiž nebyly prováděny po dostatečně dlouhou dobu.

"Vyděsilo mě, kolik oficiálních studií říká, že neexistuje žádné zdravotní riziko. Jsou zde opravdu velmi silné indikátory, že se něco stane až po deseti letech," uvedl Mild, podle něhož mohou RF signály spustit také Alzheimerovu nebo Parkinsonovu chorobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám