Hlavní obsah

Sun a AMD vybudují největší japonský superpočítač

SEATTLE, WASHINGTON

Tokijský technologický institut vytváří největší japonský superpočítač. Systém bude složen ze serverů Sun Fire x64 s 10 480 jádry procesorů AMD Opteron. Na konferenci Supercomputing 2005 to v listopadu potvrdily společnosti Sun Microsystems a výrobce procesorů Advanced Micro Devices (AMD).

Článek

Výsledný superpočítač, na jehož stavbě se podílí také japonská technologická firma NEC, by měl dosahovat výkonu vyššího než 50 biliónů operací s plovoucí čárkou za sekundu (teraflopů).

Systém poběží na operačních systémech Solaris 10 a Linux. Požadavek tokijského institutu je dosud největší zakázkou pro Sun v oblasti vysoce výkonných počítačových systémů. Superpočítač by měl být na jaře 2006 dále rozšířen a poskytnout tak výkon rovný 100 teraflopům. V létě 2006 by se tak mohl zařadit mezi pět nejvýkonnějších superpočítačů světa podle žebříčku Top 500. [celá zpráva]

"Superpočítač bude využívat široký okruh výzkumných pracovníků z univerzity i z celého světa," uvedl Satoshi Matsuoka, profesor Tokijského institutu technologií.

Japonci chtějí "mimořádný" počítačový výkon

"Tito výzkumníci se zabývají složitými problémy v oblastech analýzy komplexní molekulární struktury bílkovin, diagnostiky lidského mozku s využitím simulovaného proudění krve, modelování generačního mechanismu Země, planetárního magnetického pole a jeho dlouhodobých účinků nebo simulací uhlíkových nanovláken. Všechny tyto úkoly vyžadují mimořádný výpočetní výkon a pracovní zkušenosti se superpočítači," dodal.

Tokijský systém se má postupně stát největším a nejrychlejším na světě z hlediska počtu procesorových jader a špičkového výkonu. Bude obsahovat více než 21 terabajtů paměti (běžný osobní počítač obsahuje 512 - 1024MB) a 1,1 pentabajtu diskové kapacity (klasické osobní PC má průměrně 80GB) , čímž překoná všechny konkurenční systémy v oblasti Asie a Tichomoří.

Do doby uvedení systému do provozu, na jaře 2006, by se instalací dalších desek ClearSpeed Advance (z původního počtu 360 na více než 600) měl jeho výkon zvýšit na více než 100 teraflopů.

Co je to jeden Pentabyte?

  • bit (b) nabývá hodnot 0 nebo 1, nejmenší jednotka informace
  • byte (B) aneb binary digits of eights obsahuje 8 bitů
  • kilobyte (kB) značí 1024 bytů - 2 na 10 bytů
  • megabyte (MB) pak 1024 kilobytů - 2 na 20 bytů
  • gigabyte (GB) je 1024 megabytů - 2 na 30 bytů
  • terabyte (TB) obsahuje 1024 gigabytů - 2 na 40 bytů
  • pentabyte (PB) obsahuje 1024 terabytů - 2 na 50 bytů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám