Hlavní obsah

Studie: Emise laserových tiskáren může vyvolat rakovinu

Novinky, adr

Emise nepatrných částic, které při provozu vycházejí z laserových tiskáren, jsou podle australských vědců škodlivé podobně jako cigaretový kouř. Emise laserovek tak mohou být zodpovědné za dýchací obtíže, dokonce mohou být i karcinogení.

Článek

Studie, která byla zveřejněna v plném znění ve středu, tvrdí, že část laserovek používaných jak doma tak v kanceláří znečištuje vzduch v místnosti množství nepatrných částic, které vznikají při tisku.

Autorka vědecké práce Lidia Morawska, která přednáší jako profesorka v Brisbane na vysoké škole Queensland University of Technology, srovnávala spolu s kolegy emise 62 různých laserových tiskáren. Testu se zúčastnily výrobky značky Canon, Hewlett-Packard, Ricoh, a Toshiba. Podle studie bylo 17 z nich zařazeno do skupiny produktů, z nichž při provozu vychází mnoho potenciálně nebezpečných částic.

Jedna tiskárna přitom produkovala tolik emisí, že setrvání v jedné místnosti, kde se tisklo, bylo ze zdravotního hlediska srovnatelné s pobytem v zakouřeném pokoji.

Vědci podotkli, že se množství emisí vydávaných jednotlivými tiskárnami velmi liší a že například existují modely, které téměř žádné částice nevyzařují do okolí.

Odborníci soudí, že velké zdravotní problémy mohou způsobit částice s průměrem menším než 10 mikrometrů. Ty se mohou dostat hluboko do plic nebo dokonce do krevního oběhu. Australští vědci při studii zaznamenali částice s průměrem od 0,015 do 0,71 mikrometrů, dodal deník InformationWeek.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám