Hlavní obsah

Správní rada Olympusu rezignuje, desítky lidí budou kvůli podvodům vyšetřovány

Celá správní rada japonského výrobce fotoaparátů Olympus hodlá rezignovat kvůli skandálu kolem dlouholetého zakrývání ztrát z investic. Oznámila to firma s tím, že bude vyšetřovat zhruba 70 lidí, včetně současných i bývalých členů rady, kvůli jejich možnému podílu na tomto skandálu.

Foto: Reuters

Olympus

Článek

Interní vyšetřování podle úterní zprávy dospělo k závěru, že několik vedoucích pracovníků Olympusu v uplynulých 13 letech vytvořilo systém, který v účetnictví podniku maskoval rozsáhlé investiční ztráty.

Nesrovnalosti v Olympusu se dostaly na veřejnost poté, co byl v říjnu odvolán z funkce generální ředitel podniku Michael Woodford. Ten obvinil správní radu Olympusu, že ho odvolala, neboť prošetřoval údajné nestandardní platby související s akvizicemi.

Činnost společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů, nyní vyšetřují japonská policie a prokuratura. Případem se zabývá i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britský Úřad pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office).

Olympus musí do půlky prosince zveřejnit zprávu o svých financích, jinak přestanou být jeho akcie kótovány na tokijské burze. Ale samo zveřejnění zprávy nemusí stačit.

Závisí to i na tom, jak moc firma upravovala výsledky svého hospodaření. Vyloučena by mohla být i v případě, že by se prokázaly její vazby na organizovaný zločin. Už se objevily zprávy, že byla spojena s jakuzou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám