Hlavní obsah

Spotřebitelé v USA podali žalobu na Microsoft kvůli virům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES/SEATTLE

Američtí spotřebitelé podali hromadnou žalobu na největšího světového výrobce programů, společnost Microsoft. V žalobě tvrdí, že programy firmy nejsou bezpečné, šíří viry a představují ohrožení světových počítačových sítí. V žalobě se objevil i požadavek na náhradu blíže neurčených škod a zaplacení soudních výdajů. Microsoft s žalobou nesouhlasí.

Foto: Milan Haluška

Navigační systém na webu města

Článek

Žalobu podali spotřebitelé k Nejvyššímu soudu v Los Angeles a firmu viní i z toho, že když se objeví nějaký problém a počítačům hrozí napadení virem, Microsoft není schopen vydat rychlé a účinné varování. Běžná varování, která firma vydává, spotřebitelé považují za příliš komplexní a nepříliš srozumitelná. Žaloba poukazuje na nespravedlivé konkurenční výhody, kterých Microsoft požívá, a mimo jiné tvrdí, že Microsoft svým chováním porušuje minimálně dva zákony platné v Kalifornii.

Jeden z nich začal platit teprve letos a má chránit soukromí osobních údajů v databázích počítačů. "Stížnost postrádá meritum. Problémy, které způsobují viry, jsou výsledkem kriminálních činů lidí, kteří je píší," podotkla k žalobě mluvčí Microsoftu Stacy Drakeová. Microsoft má podle ní naopak snahu spolupracovat s úřady a postavit autory počítačových virů před soud.

S větší bezpečností by přišlo i zdražení

Žaloba se objevuje krátce poté, co se šířily viry prostřednictvím operačního systému Windows. Žaloba pravděpodobně obnoví debaty o tom, zda se má odvětví počítačů povýšit na stejnou úroveň zodpovědnosti jako jiné firmy, například v odvětví výroby automobilů. Výsledkem by pak mohlo být to, že programy budou skutečně mnohem bezpečnější, ruku v ruce je ale třeba počítat i s jejich výrazným zdražením, říkají odborníci na počítačovou bezpečnost.

"Je zřejmé, že Microsoft nemá stoprocentní zodpovědnost za tyto problémy. Stejně tak je ale jasné, že nemají ani nulovou zodpovědnost," řekl technologický ředitel společnosti Counterpane Internet Security Bruce Schneier.

Podaná hromadná žaloba je zatím první svého druhu, které Microsoft čelí za to, že jeho programy jsou napadány počítačovými viry. Žalobu podala právní zástupkyně Dana Taschnerová jménem filmové producentky Marcy Levitas Hamiltonové, které někdo přes internet odcizil číslo sociální pojistky a osobní údaje týkající se jejích bankovních účtů.

Microsoft se bude podle své mluvčí snažit o prohlášení statutu hromadné žaloby za neplatný, protože je přesvědčen, že napadení virem je individuální záležitost. Pokud ale soud jeho žádost zamítne, mohla by žaloba čítat milióny lidí. Odborníci na počítače v září varovali, že zranitelnost programů Microsoftu znamená pro Spojené státy riziko národního ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám