Hlavní obsah

Spor se Sunem urovnán, Microsoft bude platit

NEW YORK

Americký výrobce síťových počítačů Sun Microsystems urovnal dlouho trvající spor se softwarovým gigantem Microsoft. Firma v pondělí rovněž oznámila, že propustí 3 300 zaměstnanců, tedy zhruba 10 procent své celkové pracovní síly, a dodala, že ve třetím čtvrtletí očekává mnohem vyšší ztrátu než analytici očekávali.

Foto: Víťa Dokoupil

Česká nemocnice v Baltistánu

Článek

Společnost Sun uvedla, že v rámci dohody obdrží od Microsoftu 700 milionů dolarů za urovnání otázek kolem porušování konkurence a 900 milionů za urovnání patentových problémů. Firmy se navíc dohodly, že si vzájemně budou platit poplatky za užívání jimi vytvořených technologií.

Spor se táhl několik let

Firma Sun bojovala s Microsoftem řadu let a případ, ve kterém Microsoft vinila za sabotování jejího softwaru Java, se měl dostat k soudu. Společnost rovněž podporovala postup Evropské unie proti Microsoftu.

Evropská komise minulý týden uznala firmu Microsoft vinnou ze zneužívání dominantního postavení na trhu a vyměřila jí za to vysokou pokutu. Komise dala Microsoftu 90 dní na to, aby výrobcům počítačů nabídl verzi svého operačního systému Windows bez přehrávače Media Player. Dalších 120 dní má firma na to, aby své konkurenci sdělila "úplné a přesné" informace o kódu rozhraní, který je nutný ke správnému fungování serverů.

Sun se snaží vymanit ze ztrát

Společnost Sun, která je pod tlakem konkurentů, jako jsou International Business Machines, Hewlett-Packard a Dell, se nyní snaží vymanit ze ztrát. Firma dnes uvedla, že s okamžitou platností jmenovala šéfa softwarové divize Jonathana Schwartze svým prezidentem a provozním ředitelem.

Sun očekává ve třetím finančním čtvrtletí končícím v březnu čistou ztrátu 750 až 810 miliónů dolarů, tedy 23 až 25 centů na akcii. Bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů by měla ztráta činit šest až osm centů na akcii, zatímco analytici dosud počítali se ztrátou pouhých tří centů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám