Hlavní obsah

Španělské úřady provedly razii v kancelářích Googlu. Prý kvůli daním

– Madrid

Španělské úřady ve čtvrtek provedly razii v madridských kancelářích americké internetové společnosti Google, a to v rámci vyšetřování souvisejícího s jejími daněmi. Agentuře Reuters to sdělil zdroj obeznámený se situací.

Foto: Peter Power, Reuters

Logo společnosti Google

Článek

Mluvčí společnosti Google v krátkém prohlášení uvedla, že firma ve Španělsku postupuje v souladu s tamními finančními zákony, stejně jako ve všech ostatních zemích, kde působí. Dodala, že Google s úřady spolupracuje, aby vyjasnil všechny otázky.

Koncem května francouzská policie v rámci vyšetřování daňových podvodů a praní špinavých peněz provedla razii v pařížských kancelářích Googlu. Zdroj z ministerstva financí již v únoru řekl, že Francie po Googlu žádá doplatit na daních 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard Kč).

Google má kvůli daním potíže i v dalších evropských zemích. V lednu se například dohodl s britskou vládou, že doplatí na daních 130 miliónů liber (4,25 miliardy Kč). Předcházela tomu kontrola účetnictví, kterou v Googlu provedly britské daňové úřady.

Francie, Británie i další státy si už delší dobu stěžují na daňové praktiky velkých internetových firem, zejména pak na to, že tyto podniky přesouvají zisky do zemí s nižší daňovou zátěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám