Hlavní obsah

Soud potvrdil pokutu půl miliardy eur pro Microsoft

Novinky, ČTK, BBC, adr, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropský soud první instance zamítl odvolání americké společnosti Microsoft proti rekordní pokutě 497 miliónů eur. Tu mu v roce 2004 vyměřila za porušení hospodářské soutěže Evropská komise (EK).

Článek

Komise udělila Microsoftu pokutu za to, že prý neferově vytlačoval z trhu některé výrobce audiovizuálního systému. Soud nařídil firmě, aby zaplatila 80 procent soudních nákladů, Komise však také musí zaplatit určitou část nákladů vynaložených Microsoftem.

Soud odmítl pouze menší část rozhodnutí komise, ve které se píše o určení nezávislého kurátora, který by monitoroval chování společnosti.

Microsoft se ještě může odvolat k Evropskému soudními dvoru, což je nejvyšší soud EU. Na své rozhodnutí má lhůtu dvou měsíců a deseti dnů. EK v první reakci uvedla, že rozhodnutí vítá.

Microsoft si rozmyslí odvolání

Hlavní právní zástupce Microsoftu Brad Smith po vynesení rozsudku uvedl, že společnost se ještě nerozhodla jaké učiní další právní kroky. Právní oddělené Microsoftu si podle Smithe bude muset nejdříve přečíst celé rozhodnutí, které má asi 200 stránek.

"Toto rozhodnutí není možné zjednodušit jen na potvrzení uložené pokuty nebo výrok o institutu nezávislého zmocněnce, který monitoroval plnění rozhodnutí Komise. Toto rozhodnutí významě ovlivní další vývoj technologického sektoru v Evropské unii a bude mít dopad i na jiné sektory, pro které je klíčová inovace a ochrana investic do výzkumu a vývoje," řekla v pondělí jedna z právních poradců společnosti Jana Böhmová.

Rozhodnutí soudu je historické. Evropská komise totiž v podstatě Microsoftu nařídila, aby sdílel část zdrojového kódu svého operačního systému Windows se svými konkurenty, přestože jde o jeho "vynález".

EK vadí Media Player

Trnem v oku Evropské komise je především integrovaný přehrávač Windows Media Player v operačních systémech Windows. To údajně poškozuje ostatní firmy na trhu, mezi než patří například společnost RealNetworks, která produkuje přehrávač Real Player. Svůj přehrávač pod názvem QuickTime Player má ale například i firma Apple.

Apple šel v posledních dnech ještě dále. Své hudební přehrávače napevno svázal se softwarem iTunes a znemožnil tak konkurenci prodávat hudbu do jeho zařízení iPod. Bude jistě zajímavé sledovat, jak a pokud vůbec se k tomuto faktu postaví Evropská komise a zda bude zájmy uživatelů iPodů hájit stejně vehementně jako uživatelů Windows.

Operační systém Windows, který využívá více než 95 procent osobních počítačů na světě, dával podle rozhodnutí komise z roku 2004 příliš málo prostoru pro produkty od jiných softwarových výrobců.

Nejde o jedinou pokutu, kterou EK Microsoftu udělila. Microsoft se sice snažil s komisí po první pokutě s komisí spolupracovat, ale EK nebyla s předloženou dokumentací nebyla spokojená a loni v červenci podnik pokutovala 281 milióny eur za to, že se nepodřídil původnímu nařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

EK dala Microsoftu pokutu 280,5 miliónu eur

Evropská komise (EK) ve středu vyměřila americké společnosti Microsoft pokutu 280,5 miliónu eur (7,9 miliardy Kč) za porušování hospodářské soutěže. Komise...

Výběr článků

Načítám