Hlavní obsah

Soud EU zamítl odklad sankcí proti Microsoftu

BRUSEL

Největší softwarová firma Microsoft se bude muset okamžitě podřídit sankcím Evropské komise, která ji uznala vinnou ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Rozhodl o tom ve středu Evropský soud první instance v čele s jeho prezidentem Bo Vesterdorfem, který tak nevyhověl žádosti Microsoftu o odklad sankcí do doby, než soudy projednají odvolání.

Foto: Jiří Smutný

Z vernisáže

Článek

Podle soudních dokumentů byla žádost Microsoftu zamítnuta zejména kvůli tomu, že firma konkrétně neprokázala, že by mohla sankcemi utrpět závažné a neodčinitelné škody. Obě strany se však ještě mohou odvolat k nejvyšší instanci v EU, kterou je Evropský soudní dvůr.

Softwarový gigant před soudem tvrdil, že by mu sankce, uplatněné okamžitě, způsobily nenapravitelné škody. Komise naopak argumentovala tím, že v případě pravděpodobného několikaletého odkladu sankce ztratí svůj význam.

Evropská komise letos v březnu došla k závěru, že Microsoft se provinil zneužíváním téměř monopolní pozice na trhu operačních systémů pro osobní počítače k pronikání na jiné trhy. Stejné porušování pravidel v dřívějších případech již před EU konstatovaly americké soudy.

Microsoft již zaplatil pokutu

Microsoft již sice ze svých rozsáhlých rezerv zaplatil vyměřenou rekordní pokutu ve výši 497 miliónu eur (zhruba 15 miliard Kč), odvolal se však proti dalším nařízením Bruselu. Mezi ně patří odstranění multimediálního přehrávače Media Player z operačního systému Windows nebo uvolnění technických informací pro konkurenční výrobce serverů.

Firma v poslední době uzavřela smírné dohody téměř se všemi organizacemi a firmami, které si na ní u EU stěžovaly. Jedinou společností, s níž se nedohodl, je firma RealNetworks, která vyrábí konkurenční multimediální přehrávač Real Player.

Zdroje blízké Microsoftu i po rozhodnutí soudu podle světových agentur uváděly, že firma na spor v EU pohlíží optimisticky. Vyjadřovaly naději, že Microsoft brzy zahájí jednání o smírném vyřešení sporu s komisí. Celý odvolací proces by mohl trvat až pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

Výběr článků

Načítám