Hlavní obsah

Sony opouští trh s kapesními počítači

Japonský elektronický gigant Sony v červenci zastaví výrobu kapesních počítačů PDA i pro Japonsko. Již minulý rok firma ukončila dodávky těchto přístrojů do Evropy a USA. Sony vidí konkurenci trhu PDA počítačů v narůstajících multimediálních schopnostech mobilních telefonů.

Foto: archív autora

Zkouška muzikálu Doktor OX

Článek

Společnost Sony zastaví dodávky PDA počítačů označovaných jako Clié do Japonska už počátkem července 2005. Toto rozhodnutí má zásadní dopad na budoucnost firmy PalmOS, která pro tento typ počítače do dlaně dodávala softwarové řešení.

Důvodů, proč Sony z trhu s PDA počítači odchází, je několik. V prvé řadě se jedná o masivní nárůst multimediálních schopností převážně mobilních telefonů, ale také nejrůznějších fotoaparátů a MP3 přehrávačů. Například telefony dnes postupně získávají určité funkce, které byly až dosud výsadou právě PDA zařízení; umí nejen přenášet hlas a video, ale dovolí také vepsat poznámky, přehrát video soubory, uložit audio záznam a v neposlední řadě i vytvářet poměrně kvalitní fotografie.

Sony také argumentuje vysokými licenčními požadavky, které si nárokovala za použití svého operačního systému společnost PalmOS.

Podle agentury Gartner poklesl podíl společnosti PalmOS na trhu PDA zařízení z 50 procent za rok 2003 na 36 procent v roce 2004. Očekává se, že se jeho podíl bude nadále snižovat.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám