Hlavní obsah

Skype a ostaní VoIP programy mohou pomáhat hackerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poskytovatelé telefonování přes internet, jako je například výrobce programu Skype nebo Vonage, mohou nabízet počítačovým útočníkům prostor, kde mohou působit skrytě. Ve středu to oznámila supina expertů ze sdružení Communications Research Network (CRN).

Článek

"Aplikace založené na protokolu VoIP mohou poskytovat perfektní krytí pro denial-of-service útoky," upozornili experti CRN v polovině týdne. Skupina byla založena MIT institutem (Massachusetts Institute of Technology) a univerzitou Cambridge.

Proti počítačovým útokům typu denial-of-service se velmi těžko brání. Jde o záplavu požadavků, kterým je zahlcen webový server. Výsledky DoS attaku jsou často fatální - systém je jimi většinou odstaven mimo provoz a uživatelé se k němu nejsou schopni přihlásit.

Organizace CRN v prohlášení vyzvala VoIP providery ke zveřejnění všech standardů, které využívají. "Toto by dovolilo bezpečnostním složkám zjistit zneužívání VoIP protokolu," domnívají se počítačoví odborníci.

V současnosti provádí DoS útoky nejčastěji skupiny napadených počítačů (botnet), kterým se v internetové hantýrce říká "zombie", protože operují bez vědomí svého pravého majitele.

Tyto mašiny jsou nejen odpovědné za rozesílání přibližně 60% všech spamů (nevyžádané pošty), ale také za vydírání majitelů webů pod pohrůžkou napadení jejich systémů právě pomocí DoS techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám