Hlavní obsah

Síť pro internet věcí pokrývá už většinu Česka

Společnost SimpleCell spolu s operátorem T-Mobile pokryla datovou sítí pro tzv. internet věcí 80 procent území ČR. Počet pokrytých obcí se za čtvrt roku zvýšil o víc než polovinu na 5200. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Internet věcí pomůže i s parkováním. Auto jednoduše zaparkujete na dálku pomocí chytrých hodinek. (Ilustrační foto)

Článek

Síť Sigfox v současnosti pokrývá všechny obce nad 20 000 obyvatel. K současnému rozsahu pokrytí má k dispozici 150 základnových stanic, což je polovina z celkově plánovaného počtu. Kromě plánované výstavby pak ještě na vyžádání zajišťuje dynamické dokrývání oblastí, v nichž je o technologii větší zájem.

Síť má sloužit například pro dálkové odečty energií, zabezpečovací zařízení nebo logistiku. Sítě Sigfox fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm milionů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat věci, senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až 15 let jen na baterie. Cena modemů je v řádu několika desítek korun a výhodou je i jednoduché programátorské rozhraní.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení. V Česku chtějí síť pro internet věcí vybudovat rovněž České Radiokomunikace. [celá zpráva]

Co je internet věcí?
Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.
Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.
Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám