Hlavní obsah

Siemensu už se podařilo téměř úplně obnovit provoz v Číně

Frankfurt

Německé průmyslové společnosti Siemens už se podařilo téměř plně obnovit provoz v továrnách v Číně, který musela firma omezit kvůli šíření koronaviru. Uvedl to generální ředitel Joe Kaeser. Továrny v Číně mají na výnosech celého koncernu zhruba desetinový podíl.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Závody firmy nyní fungují na 95 procent výkonu před vypuknutím epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem. Celosvětově jsou otevřeny všechny továrny Siemensu vyjma dvou, dodal Kaeser. Firma působí i v České republice.

„Velmi pečlivě sledujeme dodavatelský řetězec – jak dodávky našich produktů a komponent zákazníkům, tak dodávky pro nás. Oba fungují dobře, může se to ale každým dnem změnit,” řekl Kaeser novinářům.

Koronavirus dává technologickým gigantům šanci zlepšit si pověst

Koronavirus

Siemens nemá zatím konečný odhad toho, jak velký dopad bude mít onemocnění na jeho podnikání. Podle Kaesera ale firma nezůstane současnými problémy neovlivněna. Dodal nicméně, že firma je silná a má dobrou likviditu, uvedla agentura Reuters.

Průmyslová výroba v Číně se v lednu a v únoru kvůli koronaviru v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížila o 13,5 procenta. To byl největší pokles za posledních 30 let.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zástupce čínské státní plánovací komise Čang Kche-ťien už na konci února uvedl, že malé a střední podniky v Číně, důležité pro hospodářský růst, se zotavují z nuceného přerušení činnosti v důsledku koronaviru. Podle něj tehdy fungovaly asi na třetinu běžného výkonu, výroba dosahovala 43 procent a jejich výkon se zvyšoval o jedno procento za den.

Siemens působí i v České republice, kde zaměstnává téměř 8500 lidí. Hlavní výrobní závody má v Brně, a to na průmyslové turbíny, dále v Trutnově na nízkonapěťovou spínací techniku a v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde se vyrábějí elektromotory. Více než 1000 lidí firma v Česku zaměstnává ve vývojových centrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám