Hlavní obsah

Siemens M55 - levný mobil nejen pro teenagery

Siemens M55 se v Česku začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také blikající diody.

Foto: MHF F.L.Věka

logo festivalu

Článek

Hned na úvod prozradím, což už stejně asi každý ví: Siemens M55 je hodně podobný modelu S55, a to jak rozměry, tak hmotností a funkční výbavou. Odlišuje se především designem ve stylu písmene X - do X je layout klávesnice, do X je o světlá plocha na zadní straně, formu písmene X najdete i na externím foťáčku.

Dospělý mobil pro mladé lidi

Siemens M55 se cenou i provedením zaměřuje zejména na teenagery, kteří ocení funkce jako polyfonní vyzvánění, barevný displej, Javu (zejména hry) či focení pomocí přídavného foťáčku. Pokročilejším uživatelům přijde vhod komplexní organizér, možnost připojit se k internetu nebo vícepoložkový adresář. Zkrátka M55 je nadupaný mobil, kterému oproti S55 chybí pouze Bluetooth a infraport; funkcím se budu věnovat dále.¨Mobil nemá výměnné kryty, takže celková konstrukce je velmi kvalitní.

Slabým místem je zadní kryt, který začal po čase slabě vrzat, stejně jako u modelu S55 - ten má ale konstrukci ještě o něco chabější. Na druhou stranu jsem si na to, že zadní kryty mobilu mají určitou vůli, zvyknul, takže mi to přijde docela normální. Celková konstrukce je bezesporu pevnější než u S55, čímž dává výrobce jasně najevo, že mobil bude putovat spíše do rukou mladých, kterým zkrátka občas vypadne z kapsy kalhot.

:.Telefon jsme měli v oranžovém provedení Iridium, součástí balení bylo i ochranné pouzdro

Čtyři dny v provozu

Baterie je stejná jako u S55 a stejným způsobem se vyjímá a zasunuje. Karta SIM je vložena pod ní v malém šuplíčku, není problém ji vyměnit. Baterie je typu Li-Ion a při běžné používání udrží mobil zhruba čtyři dny, když moc nevoláte a nehrajete hry. Mně vydržela baterie něco málo přes dva dny, jenže v tom je cca hodina volání denně plus nějaké to testování. Nabíjení trvá zhruba dvě hodiny, spíše méně. Nabíječka je kompaktní a lehká, stejná jako u S55.

Když vezmete mobil do ruky, ihned vás zaujmou malá světýlka po stranách. Tam, kde má S55 postranní tlačítka pro ovládání hlasitosti a záznamníku, má M55 dvojici oranžových diod, které mohou blikat či svítit při různých událostech - marketingové označení zní Dynamic Light. V menu lze nastavit blikání pro tyto události: mobil komunikuje se sítí, mobil vyhledává síť, příchází hovor, právě se hovoří, příchází zpráva, zvoní budíček a alarmy, mobil je připojen k auto handsfree, je vybitá baterie, zapnutí a vypnutí mobilu.

V dolní části mobilu se nachází konektor pro datový kabel a nabíječku. Pokud chcete připojit kabel (standardní sériový), není možné telefon dobíjet. Datový kabel není bohužel součástí standardního balení, což je docela škoda - infra a Bluetooth chybí a kabel je jedinou možností, jak komunikovat s počítačem. Pro spojení jsem používal sériový kabel, který mám k S55, nicméně existuje i USB kabel, který dokáže zároveň dobíjet (přímo z notebooku nebo počítače). K němu lze doplnit i synchronizační kolébku. Ke konektoru lze připojit i externí fotáček, o kterém píšu v závěru článku.

:. Konektor pro datový kabel a nabíječku

Vydařená, byť tuhá klávesnice

Když jsem se s mobilem prve seznámil na CeBITu, zdála se mi klávesnice příliš tuhá a málo ergonomická; jenže za tu minutu, kdy jsem měl mobil v ruce, se toho o ergonomii skutečně nedalo moc zjistit. Teď, když používám mobil déle než týden, hodnotím klávesnici jako vydařenou. Ano, tlačítka jsou tuhá, ale nemyslím, že to něčemu vadí. Na klávesnici píšu jistěji než na S55, tlačítka totiž nejsou nalepená na sebe a "naskládána do schodů". Není je tedy nutné tisknout na hranách jako u S55, ale můžete je zmáčknout kdekoliv. Díky tomu píšu rychleji a bez překlepů.

Displej pokračuje v duchu modelů S55 a SL55, má tedy stejné rozlišení - 101 x 80 bodů, což není mnoho. U M55 to lze ale tolerovat, přece jen jde o levný mobil pro obyčejné lidi, kteří nepotřebují aktivní displej a rozlišení stejné jako mají komunikátory. Rastr je docela hrubý, ale na první pohled jemnější než na S55; a to díky vyššímu počtu barev, 4096 místo 256. Stejný počet barev má i SL55, nicméně kvalita displeje M55 je o něco horší; zejména proto, že má nižší jas a hlavně bílá ujíždí opravdu markantně do žluté. S55 i SL55 jsou jasnější, a i když bílá také není stoprocentní, vypadá o něco věrněji.¨

:. Klávesnice je sice tužší ale vydařená, musíte si ale zvyknout

Uživatelská nabídka á la Siemens

Menu mobilu je klasické, tedy stejné jako u M55 a SL55. Základní úroveň má devět ikon seřazených do matice, v ní se lze pohybovat pomocí kurzorového kříže nebo pomocí klávesových zkratek. Aktuální ikona se animuje. Levým funkčním tlačítkem se dostanete do vlastního menu. Další úrovně jsou již textové a pohybujete se v nich klávesami nahoru a dolů - pro pohyb do dalšího menu slouží pravá kontextová klávesa, pro pohyb zpět červené tlačítko. Ovládání je pohodlné a kdo měl někdy mobil této značky, nebude mít problémy; adaptuje se během sekundy. Mobil je vcelku rychlý, nepozoroval jsem žádná výrazná zpomalení při běžné práci; jen e-mailový klient a wapový prohlížeč by zasloužily doping.

Do paměti mobilu lze uložit až pět set kontaktů, seznam je vícepoložkový. K jednomu jménu lze uložit tři telefonní čísla (což je docela málo, když má někdo tři mobily, číslo domů a do práce, kam s nimi?), dva e-maily, dva faxy (proboha, k čemu?), adresu, URL, narozeniny a firmu. Ke každému kontaktu je možné rovněž přidat obrázek, a to i ten, který jste předtím vyfotili. Zatímco na S55 neměla tato volba kvůli málo barvám téměř smysl, tady už k něčemu je. Do seznamu není možné zadávat české znaky, ty se zobrazí pouze tehdy, pokud seznam synchronizujete s počítačem.

:. Displej nabízí rozlišení 101 x 80 bodů a zvládne až 4096 barev

Velmi dobře pracuje M55 se zprávami. Při psaní zobrazí mobil čtyři řádky, při čtení pět, písmo je proporcionální; písmen "m" se vejde na řádek jedenáct, "íček" pak třiatřicet. Paměť má velikost 1,87 MB, tedy dvakrát tolik než S55. Data jsou tříděna do složek, pomocí vestavěného prohlížeče souborů můžete vytvářet nové složky, kopírovat, přesouvat či posílat soubory jako MMS (obrázky) nebo e-mailem (libovolné soubory). E-mailový klient umí pracovat s přílohami, což je ostatně nutnost, když umí poslat fotky z foťáku. Přílohy není problém ani přijmout, a to nejen obrázky a zvonění, ale třeba i soubory z textového editoru (vyzkoušeno) - přílohu si pak uložíte do sdílené paměti.

Nezaspěte do práce

Velmi dobře je vyřešena organizace času. Budíček je opakovaný, můžete si nastavit, ve které dny má zvonit; lze i mu změnit melodii. Úkoly jsou komplexní, přesně takové, jaké potřebuji. Můžete si zvolit, zda má být úkolem běžná poznámka, schůzka či třeba hlasová poznámka, nastavíte si datum splnění, přidáte datum a čas upozornění, prioritu a po splnění úkolu ho jednoduše odškrtnete. Nechybí ani upomínky. Mezi další funkce, kterým už není potřeba věnovat tolik pozornosti, jsou stopky, odpočítávání času, kalkulačka, převodník měn, Java, wapový prohlížeč či polyfonní vyzvánění a rychlé datové přenosy GPRS. Podrobný seznam funkcí naleznete v katalogu serveru MobilMania.cz.

Siemens M55 je výborný mobilní telefon, který se prodává hned zpočátku za velmi solidní cenu. Například T-Mobile jej prodáváa za dotovanou cenu tři tisíce, v Twist sadě se nabízí za sedm tisíc. Nabízí to samé jako manažerský model S55, prakticky jen chybí Bluetooth, infračervený port a boční ovládací tlačítka. Horší vyzvánění nemusí vadit a větší počet barev na displeji je naopak výhoda. Rozdíl v ceně mezi S55 a M55 je více než patnáct stovek, což je pro někoho dost peněz a ne každý potřebuje komunikovat s počítačem. Však také procentní rozdíl v našem hodnocení činí jen dva body.

Petr Broža, (www.mobilmania.cz )

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám