Hlavní obsah

Šéf ProGamers: Den za dnem doháníme západní země

– PRAHA

"V Česku jsou zatím turnaje v počítačových hrách v plenkách, ale to přijde ... český a slovenský trh není zase tak malý," míní šéf ProGamers Daniel Mikšovský. Právě s ním jsme si povídali nejen o nadcházejícím Mistrovství České republiky v počítačových hrách InvexCupu.

Článek

Loni se v rámci Invexu uskutečnil nultý ročník Mistrovství České republiky v počítačových hrách InvexCup. Jak by jste zhodnotil vývoj progamingové scény od té doby do dnešního dne?

ProGaming obul sedmimílové boty hlavně díky koncepčnímu přístupu nově vzniknuvšího Českomoravského svazu, díky vstupu podnikavých lidí do pozic clan leaders jednotlivých multiherních a hlavně díky zájmu sponzorů typu AMD, LYNX, BVV, INVEX, MICROSOFT, NOKIA, CANON a dalších, kteří dotují turnaje vysokými prize money. Den za dnem doháníme západní země, kde ProGaming již léta žije a dá se říci že je v něčem i předháníme - jsme zřejmě první evropskou zemí kde vznikl svaz hráčů a podobně jako v tenise hráče i soutěže klasifikuje na základě sportovních úspěchů.

Letos máte za sebou i velkou akci v rámci doprovodného programu filmového festivalu v Karlových Varech. Kolik se tam sešlo hráčů a jaká byla atmosféra?

Představte si potemnělou plochu hokejového stadionu, tři hodiny ranního času, 500 modře blikajících monitorů, okolo 650 hráčů, tlumená hudba - atmosféra byla strhující. Ten turnaj je právem největší a organizačně nejnáročnější ve střední a východní Evropě. Jezdí nám na něj hráči z celého světa - letos nejvzdálenější sponzorované klany přijely z Koreje, Kanady, Kazachstánu, Ruska. Příštím rokem - opět v době karlovarského festivalu - tedy opět na hokejovém stadiónu plánujeme hráčský rekord, věříme že na akci dostaneme přes 1000 hráčů a na ploše bude stát okolo 800 počítačů. Jen doufám že náš hlavní partner - přední světový výrobce procesorů AMD nám opět vydatně finančně pomůže.

A teď k InvexCupu. V čem bude letošní ročník jiný než ten loňský? Přibližte v jakých počítačových hrách se bude soutěžit.

Letošní ročník je jiný hlavně díky přístupu BVV a INVEXU. Vloni jsme se krčili v malém pavilonu K, kde se na 650 metrech čtverečních na hráče přišlo podívat neuvěřitelných 48 000 diváků - nebudete tomu věřit, ale shromážděné diváky rozháněla policie. Letos se na Invexu, i díky loňskému úspěchu, vše točí okolo her a zábavy. Mega market zábavy v Mega pavilónu - to je letošní 1.ročník Mistrovství ČR v počítačových hrách v pavilónu Z. Máme zde k dispozici polovinu pavilonu - okolo 3000 metrů čtverečních, 300 počítačů LYNX, 400 nejlepších českých hráčů. Hrají se celosvětově uznávané a na mistrovstvích světa podporované hry - AMD Countre Strike, UPC Quake 3, MSI Warcraft 3, SEZNAM.CZ Unreal Tournament 2k3, Starcraft Brodwoor, Age of Mythology. A navíc letos poprvé se hraje i česká herní novinka VIETCONG.

Kdo je podle vašeho názoru favoritem hlavního turnaje v Counter Striku?

Kurzové sázky společnosti SAZKA hovoří jasně - favorizují český multiherní klan nEophyte - vedoucí klan tabulky ČMSP klasifikace a loňský vítěz nultého ročníku MČR v PC hrách. Ale jak jsem zmínil jsou očekávána překvapení, neboť mnoho clan leaders získalo sponzory, nakoupilo hráče a nastupují v nových silných sestavách.

A váš tip na duel ministr informatiky Vladimír Mlynář vs. šéf českého a slovenského zastoupení Microsoftu Devát ve hře Rise of Nations?

Oba pánové jsou sportovci a o panu ministrovi se ví že velmi rád on i jeho synové si zahrají strategické hry typu Age of Mythology anebo Warcraft 3. Takže předpokládejme že pan ministr Mlynář je "nadupaný" a má natrénováno i díky tomu že od nás hru obdržel již před měsícem, aby měl čas se s ní seznámit. Na druhou stranu pan ředitel Devát je ředitelem společnosti, která Rise of Nations vytvořila a bylo by pro něj potupné prohrát. Takže očekávám lítý souboj a borcům v jejich virtuální válce budoucnosti držím. Naživo je uvidíme v LIVE přenosu na www.novinky.cz, promítat se bude i na pěti velkých plátnech pavilónu Z a souboj bude k vidění i na všech monitorech AV Média na celém INVEXU.

Která je vaše nejoblíbenější počítačová hra? Máte vůbec čas zahrát si nějakou?

Tak teď jste mne dostal. Nejsem správný parťák na tento dotaz. Nikdy jsem nehrál a nehraju. Obávám se navíc že při tempu rozvoje herního světa asi už nebudu mít ani čas začít hrát.

Jak jste tedy ke hraní dostal?

Zprostředkovaně - přes svého bratra, který je loňským vítězem Warcraft 3. Z bratrského hecování a posmívání nakonec vznikla idea koupit fungující pořadatelskou společnost ProGamers s.r.o. www.progamers.cz a pokusit se z ní vybudovat jedničku v pořádání podobných turnajů. A je to docela fuška, protože naše firma pracuje pouze s třemi stálými pracovníky a vše je v době velké akce řešeno pomocí přibližně stovky externích spolupracovníků. Uspořádání tohoto velkého Finále MČR nám nedovoluje spát už několik měsíců. Ale podle zkušeností ze zahraničních turnajů patříme k světové organizátorské špičce.

Na InvexCupu si v rámci Mistrovství ČR odbude premiéru hra Vietcong. Není to žádná novinka a tak se nabízí otázka proč až nyní?

Vietcong je v prodeji cca 5 měsíců a je obdivuhodné kolik získal v ČR příznivců. Stal se nejprodávanější hrou České republiky a několik dnů kraloval i světovému trhu. Hold patří tvůrcům vedených Petrem Vochozkou z Ilusion Softworks. Obecně platí že na mistrovských soutěžích se podporují hry s obrovskou hráčskou základnou - mezi ně patří právě ty hry, které podporujeme na InvexCupu. Velikost hráčské základny je pak úměrná kvalitě hry a marketingu vydavatele a distributora. Letos nás výrazně podpořil český distributor CENEGA a proto jsme schopni zařadit VIETCONG mezi podporované hry.

Reklama

Související témata:

Související články

ProGamers zbrojí na InvexCup

Českomoravský svaz ProGamingu a společnost ProGamers se připravují na vrchol nejen české progamingové scény InvexCup 2003, který jak již název napovídá bude...

Výběr článků

Načítám