Hlavní obsah

Samsung čeká rekordní rok. Problémům navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský výrobce mobilních telefonů a paměťových čipů Samsung Electronics čeká v prvním čtvrtletí navzdory nákladnému fiasku s telefonem Galaxy Note 7 nejlepší výsledek za více než tři roky. Firma tak směřuje k celoročnímu rekordnímu zisku i přes to, že její nejvyšší vedení je ponořeno do velkého jihokorejského politického skandálu.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Hlavní konkurent amerického výrobce iPhonů Applu očekává v prvním čtvrtletí provozní zisk 9,9 biliónu wonů (220 miliard Kč), což je půl biliónu wonů nad průměrným odhadem analytiků oslovených agenturou Reuters a 48 procent nad výsledkem stejného období loňského roku. Tržby Samsungu se v meziročním srovnání zvýšily o 0,4 procenta na 50 biliónů wonů, což rovněž mírně předčilo odhady.

Analytici pokládají za hlavního tahouna růstu zisku na počátku roku divizi polovodičů a zejména silný prodej paměťových čipů. K dobrému výsledku podle nich přispěly i prodeje mobilních telefonů nižší a střední kategorie.

Nová vlajková loď

Investoři a analytici předpokládají, že ve druhém čtvrtletí Samsung vytvoří nejvyšší zisk vůbec a rekordní bude i celý rok. Dopomoci by k tomu měl nový smartphone Galaxy S8. Akcie Samsungu za první čtvrtletí vzrostly o 14 procent, což byl jejich nejsilnější nárůst od prvního čtvrtletí 2012.

Od Galaxy S8 si Samsung slibuje návrat na vedoucí pozici na trhu, o kterou ji po problémech s přístrojem Note 7 připravil Apple. Osmička se bude prodávat ve dvou různých provedeních, obě přitom budou patřit k tomu nejlepšímu, co bude na pultech obchodů k dostání. Menší osmička bude mít 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel.

Samsung Galaxy S8 a S8+Video: archív výrobce

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7.

Oba nové smartphony se budou prodávat od 28. dubna, předobjednávky u jednotlivých prodejců nicméně odstartují již ve středu večer za doporučenou cenu 21 999 Kč v případě modelu Galaxy S8, respektive za 24 999 Kč za verzi S8+.

Více se o nových smartphonech dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Od začátku všechno špatně…

Samsung Galaxy Note 7 se začal prodávat na konci srpna, prakticky okamžitě byl však z pultů obchodů stažen, protože se u něj začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly obsahovat žádné defekty.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni prodej i výrobu ukončit a vyzvali uživatele, aby vadné modely vrátili. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám