Hlavní obsah

Rychlý mobilní internet nabídnou všichni čeští operátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dvakrát rychlejší sítě než doposud nabídnou tuzemští mobilní operátoři. Vylepšená varianta LTE Advanced nabízí rychlost až 200 Mbit/s díky tomu, že využívá více frekvenčních pásem. Využít novinku bude možné nejen v chytrých telefonech a tabletech, ale se speciálním modemem také na klasických počítačích.

Foto: Novinky

Vylepšená varianta LTE Advanced nabízí rychlost až 200 Mbit/s díky tomu, že využívá více frekvenčních pásem.

Článek

Standard nazývaný LTE-A je v Česku dostupný už od konce června. Jako první nabídl připojení o rychlosti až 225 Mbit/s T-Mobile v Mladé Boleslavi. Firma O2 zahájila veřejné testování LTE-A na jihozápadě kraje Vysočina, kde slibuje rychlost až 185 Mbit/s. Vodafone technologii spustil v Karlových Varech před filmovým festivalem. Během července chystá její spuštění i v Praze.

Primárně se ale provozovatelé mobilních sítí snaží o co největší rozšiřování pokrytí. "Nyní pracujeme především na pokrývání co největšího území signálem LTE, nicméně naši infrastrukturu již připravujeme na další zrychlování. I kvůli tomu jsme ve vybrané lokalitě spustili technologii LTE Advanced, abychom v praxi vyzkoušeli její možnosti," uvedl ředitel divize Provoz O2 Petr Slováček.

Technologie LTE-A umožňuje teoretickou přenosovou rychlost až 300 Mbit/s (a až 50 Mbit/s pro stahování) při spojení dvou pásem na frekvencích 800 a 1800 MHz. Operátoři ale pro testy využívají méně frekvencí, proto je rychlost nižší. Obecně je klasické LTE asi třikrát až čtyřikrát rychlejší než sítě 3G.

Operátoři nakoupili potřebné kmitočty pro LTE v nedávné aukci od ČTÚ za 8,5 miliardy korun. Firmy O2 a T-Mobile se zároveň dohodly, že budou síť stavět společně. Nyní jednají o možném sdílení i s Vodafonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám