Hlavní obsah

Ruské tajné služby posilují kontrolu komunikačních sítí

– Moskva

Ruská kontrarozvědka posiluje kontrolu vnitrostátních komunikací a od ruských operátorů požaduje pravidelné informace o zaměstnaných cizincích a zahraničních dodavatelských firmách. S odvoláním na informace ruských komunikačních společností to v pondělí napsala ruská agentura RBK.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Tajná služba FSB požaduje od ruských telefonních a internetových operátorů čtvrtletní výkazy s údaji o cizincích, kteří se podílejí na správě a budování komunikačních sítí v Rusku, uvádí RBK. Kromě jména a bydliště jde o seznam všech přístupových hesel, která daná osoba v rámci svého pracovního zařazení dostala. Informace o spolupracujících zahraničních firmách mají obsahovat místo a adresu registrace a seznam filiálek.

Nařízení se vztahuje na všechny komunikační společnosti působící v Rusku včetně největších firem MTS, VympelKom, Rostělekom nebo MegaFon. Podle některých zdrojů agentury RBK musejí tajné službě FSB poskytovat i seznam cizinců, kteří využívají jejich telekomunikačních služeb.

Podle ruského experta Alexeje Semeňaky ruské vedení považuje komunikační sítě za strategicky významnou součást infrastruktury a veškeré jejich cizí uživatele za potenciální špiony. „Získaná data zatím jen ukládají, ale v případě jakéhokoli úniku informací je mohou využít,“ řekl Semeňaka RBK.

Ruská média minulý týden oznámila, že hlavní cenzurní a dozorový orgán Roskomnadzor vede soudní spor s provozovatelem ruské sociální sítě Telegram, po němž požaduje klíč k rozšifrování uživatelských zpráv. Zakladatel služby Pavel Durov, označovaný za „ruského Billa Gatese“, požadavek označil za protiústavní a technicky neproveditelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám