Hlavní obsah

Robot umí mimická gesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neomalený i společenský dokáže být robot bývalého zaměstnance Disneyho studií Davida Hansona. Android K-bot pomocí 24 mechanických svalů a kamer, ukrytých za očními bulvami, se umí svou polymerovou tváří během sekundy smát, šklebit, vraštit čelo, a dokonce i šilhat.

Článek

Opičící se dvoukilogramová robotická hlava byla představena na konferenci Amerického sdružení pro vědecký pokrok v Denveru. "Je to nejpřirozenější způsob komunikace mezi člověkem a počítačem. Jednou bude samozřejmostí," říká Hanson, který nyní působí na univerzitě v Dallasu. Díly na sestavení vysoce sofistikovaného zařízení pořídil za méně než 400 dolarů (12 tisíc korun) a podle něj by šlo náklady ještě podstatně snížit. Po uvedení do světových technologických laboratoří a zavedení do běžného používání v elektronickém průmyslu by se robotické hlavy mohly stát platformou pro vývoj dalších technologií, například umělého svalstva. Standardizované humanoidní komponenty by se rovněž daly propojit s motorickými roboty a jazykovými procesory.

"Především ale musíte mít přívětivý obličej, jinak se s K- botem příliš nedomluvíte," dodává Hanson.

Reklama

Související témata:

Související články

Zrak pro myslící stroje

Jedním z největších problémů při konstrukci robotů je dát jim zrak, který by umožňoval orientaci v trojrozměrném prostoru. Více než 30 let se odborníci snaží...

Robot operuje oči

Operace očí jsou mimořádně náročné na přesnost a jemnost práce chirurgovy ruky. Zdánlivě bezvýznamná indispozice může ovlivnit úspěšnost zákroku. Některé...

Výběr článků

Načítám