Hlavní obsah

Recenze mobilů: levný Sony Ericsson T230

Jedna z posledních novinek Sony Ericssonu kráčí do segmentu nejlevnějších telefonů. Rozsahem výbavy se ale může poměřovat i s dražšími telefony. Jednoduchý vzhled, barevný displej a MMS zprávy - recept na úspěch?

Foto: Jan Šaršoun
Článek

Sony Ericsson T230 můžeme považovat za nepřímého nástupce modelů T300 a T310, funkčně je na tom podobně, základní koncepcí a hlavně cenou bude spíš napodobovat T100. Výrobce vzal prostě to nejlepší ze svých mobilů střední třídy a napasoval většinu do low-endového kabátku.

Tak trochu lodička

Design modelu T230 je střídmý a jednoduchý. Telefon je vybaven pětisměrným kurzorem, na levém boku naleznete typické dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a zobrazení stavu mobilu. Přístroj zkrátka respektuje základní znaky, kterými se hlásí do rodiny Sony Ericsson.  Zůstal zachován i systém tlačítek "Yes" a "No", pamětníci klasických Ericssonů se můžou radovat.

Telefon nepodporuje výměnné kryty, místo toho se bude nabízet ve dvou barevných variantách - ocelově modré a kovově šedé.  Boky jsou zkoseny dovnitř a malinko prohloubeny tak, jak to známe například z modelu T610, telefon se tak lépe drží v ruce. S bočními partiemi hezky ladí podobně tmavý okraj displeje, který má navíc perleťový efekt. Díky svým rozměrům 101 x 44 x 19 mm a příjemné hmostnosti atakující hranici 80 gramů bude jistě příjemným společníkem v ruce každého.

Dominantním prvkem na zádi mobilu je známá zelená kapka (logo Sony Ericssonu), úplně nahoře se nachází otvor pro poutko, dole je datový konektor známý z modelů T68i, T310, T610 a dalších. Celý telefon je pevný, nikde zatím nic nevrže, což je dáno absencí výměnných krytů. Po odsunutí zadního krytu najdete baterii typu Li-Ion o kapacitě 670 mAh, pod ní se nachází "šuplíček" pro vložení SIM karty. S touto procedůrou nebudete mít problémy, kartu stačí na bocích zasunout pod dvě podlouhlé zarážky. Podle výrobce akumulátor vydrží 12 hodin při hovoru a 300 hodin v pohotovosti.

:. Vzhled přístroje odpovídá konzervativnímu vkusu většiny zákazníků

Vícebarevný displej a ovládání

Displej podporuje 4096 barev, jeho kvalita ale není tak dobrá jako u Nokií. Testovali jsme však nefinální vzorek, podle mluvčí Sony Ericssonu bude displej ve finále trošku jiný.  pohotovostním menu máte k dispozici typické položky známé už z minulých mobilů značky. Uprostřed lze vidět čas, bohužel bez datumu, pro který je potřeba sáhnout na boční dvojtlačítko, které dále zobrazuje typ modelu, stav GPRS či nastavené budíky. Na pozadí si můžete samozřejmě uložit obrázek či fotografii. Spořič obrazovky je ve formě hodin.

Rozmístění kláves je stejné jako u předchozích modelů. S novou konstrucí ovšem přišel pětisměrný kurzor, ten se skládá ze dvou částí - tmavá ploška slouží k pohybům do stran, tlačítko uprostřed pro potvrzení volby.Vlevo od kurzoru nechybí kontextová klávesa, která shromažďuje akce dostupné v daný okamžik - v pohotovostním menu vám nabídne zamknutí kláves, aktivaci tichého režimu, wap, přehled ikonek a stav telefonu. U některých modelů vyvolala kontextová kláves vlastní menu, u T230 tato možnost chybí. Výčet tlačítek uzavírá korekční klávesa C určená k mazání.

Menu je opět složeno z devíti položek, které jsou uspořádany do matice tři krát tři. Rozmístění je zhruba stejné jako u předchozích modelů, jen místo šipky znázorňující vlastní menu vznikla složka pro obrázky, melodie a schémata. Tyto položky byly původně v sekci zábava a hry. Co se týče barevných schémat, v nabídce už není typické jaro, léto, podzim a zima - v telefonu jsou aktuálně dvě, zbytek si můžete stáhnout přes wap ze stránek Sony Ericssonu. Odkaz se nachází přímo ve složce schémat. Podobně to funguje i u her, obrázků a melodií.

:. Barevný displej nabízí 4096 barev, kvalita tomu ale neodpovídá

Hledáme, voláme, píšeme

Telefonní seznam je vícepoložkový, ke každému číslu lze přiřadit více záznamů: domácí telefon, pracovní telefon, mobil a e-mailovou adresu. Celkem si můžete uložit 250 čísel, přičemž pokud si uložíte tři čísla k jednomu jménu, bere se to jako tři záznamy a celková kapacita se tedy sníží. E-mailové adresy se ukládají zvlášť a nesnižují kapacitu seznamu. Adresy pak můžete použít pro posílání e-mailů z vestavěného klienta. Telefon vyhledává v seznamu pouze podle počátečního písmena.

Dobrou vlastností je možnost vložit ke kontaktu obrázek. Abychom nezapomněli, telefon už není oproti modelu T310 triální, ale duální (GSM 900/1800 MHz). Během testovacích hovorů jsme nezaznamenali žádnou chybičku, zvuk byl vždy čistý a dostatečně hlasitý.

Textovky se píší příjemně, klávesy mají ideální rozestupy, díky pogumovaném povrchu nekloužou, jsou trošku tužší, díky tomu je ale psaní přesné, většinou se trefíte do každého znaku. Jediným problémem je rychlost, resp. pomalost. Telefon měl opravdu velkou odezvu, utéct mu nebyl problém. V menu i u textovek lze nastavit tři druhy velikosti písma, tak jako tomu bylo u dřívějších modelů, čím menší písmo, tím menší rychlost. Telefon odpočítává znaky klasicky až u konce zprávy, konkrétně od posledního 23 znaku.

:. Klávesnice je pogumovaná a píše se na ní vcelku dobře

Zábava a multimédia

Telefon samozřejmě podporuje i MMS zprávy. Při psaní nejprve vložíte obrázek z paměti, přidáte příslušný text, můžete vložit i melodii, popřípadě barvu pozadí a můžete odesílat. Pokud byste s tímto mobilem chtěli fotit, přídavný fotoaparát se nabízí jako příslušenství. Ve výbavě nechybí ani e-mailový klient, který podporuje jak POP3, tak IMAP4. Pracovat můžete i s přílohami. Psát e-maily lze i s pomocí T9. Vyzvánění je polyfonní 32hlasé, v telefonu však máte k dispozici pouze osm melodií, ostatní je připraveno na webu Sony Ericssonu, odkud si je můžete stáhnout přes wap. Odkaz naleznete přímo v sekci zvuky a obrázky.

Co se týče zábavy a možnosti rozšíření telefonu o nové aplikace, zde možná spoustu uživatelů zklamu. Podpora Javy stejně jako u modelu T310 chybí, k dispozici je ovšem Mophun, což je platforma vyvinutá Sony Ericssonem. V telefonu jsou předinstalované dvě hry - z toho nejzajímavější je populární V-Rally2 - tou další je plošinovka DeepAbyss. Pokud vám to nebude stačit, další hry lze opět stáhnout přes wap ze stránek výrobce.

:. Nabídka telefonu odpovídá značce, obrázky můžete poslat jako MMS

K počítači je telefon propojitelný pouze přes kabel. Infračervený port mobil nenabízí. Pro MMS, e-mail a wap je určen rychlý přenos dat GPRS, který pracuje v konfiguraci 3 + 1. Telefon bohužel neobsahuje kalendář, ale pouze události. Můžete zde přidávat jednoduché poznámky, nastavit jim čas a datum upozornění, dále je možné každý úkol ozdobit zajímavou grafickou ikonkou. Události nemohou být opakované. Budík ovšem opakování nabízí, tak jak je tomu u Sony Ericssonů zvykem. Mezi další organizační funkce patří stopky, časovač a kalkulačka. Podrobné technické parametry a ceny Sony Ericssonu T230 hledejte v Katalogu mobilů na serveru MobilMania.cz.

Dárek pod stromeček

Sony Ericsson T230 bude patřit mezi nejvybavenější telefony své cenové kategorie. Vedle toho má příjemný a mohu říct i reprezentativní vzhled, celkově je ale pojat velmi seriózně. Je to telefon, který by se mohl líbit všem.  Tohoto přístroje se zpočátku ujal Oskar pro svou vánoční nabídku, cena je 1 977 Kč s tarifem Nezavěšuj, 4 977 Kč pak bez tarifu nebo s Oskartou.

Negativní energie panuje okolo absence Javy, kalendáře a profilů, taky nás trápí nepřiliš velká rychlost přístroje. Pokud však uvažujete o novém mobilu a nepotřebujete nadstandardní funkce, T230 má rozhodně co nabídnout v poměru výkon/cena.

Tomáš Votruba, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Siemens M55 - levný mobil nejen pro teenagery

Siemens M55 se v Česku začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také...

Samsung S500 - konečně levné véčko

Samsung SGH-S500 patří mezi dobře vybavená véčka. Nabízí nadstandardní kvalitu a eleganci, na druhou stranu stojí oběma nohama na zemi, s cenou pár tisíc korun...

Výběr článků

Načítám