Hlavní obsah

Prodeje set-top boxů a televizí raketově rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodejci hlásí kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 v porovnání s loňským rokem několikanásobné nárůsty prodejů televizí a set-top boxů. Mluvčí největšího českého e-shopu Alza.cz Patricie Šedivá řekla, že nejlevnější set-top boxy, které stojí kolem 500 korun, se vyprodaly okamžitě. Podle většiny obchodníků nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do 1000 korun. Přestože většina diváků ale o změně vysílání ví, nechává podle ředitele TP Vision Petra Valouška výměnu přístroje na poslední chvíli.

Foto: Archiv, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

Přechod na DVB-T2 začne v Praze a ve středních Čechách z vysílačů Žižkov a Cukrák. Minutu před půlnocí 27. listopadu České Radiokomunikace vypnou vysílání programů České televize ve stávajícím standardu DVB-T. Od té doby lidé naladí jen signál v novém standardu DVB-T2. Jako poslední přijdou příští rok na konci května na řadu vysílače na Zlínsku.

Konec DVB-T klepe na dveře. Jak vybrat nový televizor či set-top box

Testy

„V současné době stále většina zákazníků používá televizor pro příjem klasického lineárního vysílání. Zvláště u mladší a střední generace ovšem roste obliba služeb TV on Demand, jako je například Netflix, HBO nebo Voyo, které umožňují přehrát kdykoliv některý z nabízených pořadů,“ uvedl Valoušek z TP Vision, výrobce televizorů Philips, pro ČR. Odhaduje, že do pěti let výrazně vzroste počet diváků, kteří budou mít předplacenou některou z těchto služeb.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je na přechod na DVB-T2 připraveno kolem 60 % lidí, kterých se to týká. A to procento se každý den s blížícím se přechodem zvyšuje, uvedl na dnešní tiskové konferenci. Některým prodejcům vycházely průzkumy ale jinak. Podle e-shopu CZC.cz nebyla na přechod připravena na konci října až polovina Čechů.

Nejsilnější jsou prodeje v Praze

„Tím, že se aktuálně tento měsíc vypíná vysílání v Praze, jsou nejsilnější prodeje pravě tady a v okolí. Zhruba od 40. týdne (od konce září) se počty prodaných kusů rapidně zvyšují a minulý týden jsme prodali cca 3000 set-top boxů napříč cenovým spektrem,“ řekl marketingový manažer prodejce elektroniky Electro World Tomáš Kovářík.

Nejlevnější set-top boxy jsou už vyprodané, přechod na DVB-T2 začíná

Internet a PC

Firmě HP Tronic, jejíž součástí jsou i prodejci Datart a Euronics, se v listopadu oproti předchozímu měsíci zvýšil prodej set-top boxů o více než 80 % a prodej televizí o 30 %. Podle Pavly Hobíkové, mluvčí e-shopu Mall.cz, rostou ale prodeje postupně už od dubna 2018, kdy byla novinka oznámena. V současnosti k nejprodávanějším set-top boxům patří Tesla TE-380 mini, Tesla TE-310 a SENCOR SDB 5002T, uvedla.

Meziročně jde podle Hobíkové o nárůst v řádech stovek procent. K nejprodávanějším televizím patří Sony KD-55XF7596 s 4K Ultra HD a úhlopříčkou 139 centimetrů (55"). „Na ten největší nápor, který ještě očekáváme, jsme připraveni a dostatečně předzásobeni. Skladem máme tisíce kusů od různých modelů,“ dodala.

Lepší obrazová kvalita, více programů

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit i samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů.

Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní potvrdila HD vysílání Česká televize, u ostatních se zatím čeká.

Rozšířit by se měly také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat k archívům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak se připravit na přechod na DVB-T2

V listopadu začne v České republice vypínání současného televizního vysílání DVB-T a přechod na nový standard DVB-T2.

Výběr článků

Načítám