Hlavní obsah

Příprava evropského navigačního systému Galileo se zastavila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropský navigační systém Galileo prochází v současnosti těžkou zkouškou. Jeho vývoj se prakticky zastavil. Údajně proto, že se zúčastněné firmy obávají o ziskovost tohoto technologického projektu Evropské unie. O operační sídlo Galilea se uchází Česká republika.

Článek

"Osm společností podílejících se na Galileu prostě nepracuje," řekl mluvčí eurokomisaře pro dopravu Jacquesa Barrota. Podle něj se příprava projektu zpožďuje již o více než rok.

Vzhledem k dosavadnímu zpoždění a k tomu, že nenastal žádný pokrok při sjednávání kontraktu, tu je riziko, že nebude dodržen předpokládaný harmonogram, uvedl v Barrot v dopise německému ministru dopravy Wolfgangu Tifenseeovi, který dnes zveřejnila jeho kancelář. "Kromě toho hrozí nárůst nákladů vysoko nad původní rozpočet," napsal eurokomisař.

V konsorciu pro vývoj navigačního systému, který má konkurovat americkému GPS, je evropská nadnárodní společnost EADS, francouzské firmy Thales a Alcatel-Lucent, britská Inmarsat, italská Finmeccanica, španělské firmy AENA a Hispasat a německá skupina vedená společností Deutsche Telekom.

Systém 30 družic měl pracovat v roce 2010

Systém 30 družic měl začít fungovat v roce 2010. Už dnes je ale jasné, že nebude spuštěn dříve než v roce 2011. Zpoždění navíc každým dnem narůstá.

Evropská unie a Evropská vesmírná agentura (ESA) vyjednávají o provozu Galilea s konsorciem od poloviny roku 2005. Americký GPS v 90. letech minulého století přinesl revoluci do možností navigace pro civilní sektor. Evropský systém má být přesnější než americký a na rozdíl od něj bude pod civilní kontrolou. Kromě zdarma dostupného veřejného signálu bude Galileo nabízet i kódovaný signál pro komerční využití.

Partneři v konsorciu se ale nyní obávají, že Galileo nezíská dost klientů, aby byl ziskový. Firmám prý vadí také velké náklady na vývoj systému, které se zdvojnásobily na dvě miliardy eur. Firmy se také ještě ani nedohodly na společném úřadu a na jeho šéfovi.

O přípravách Galilea budou proto příští týden v Bruselu jednat ministři dopravy členských států. Barrot pak v dopise žádá, aby se o dalším postupu jasně rozhodlo na dalším zasedání ministrů dopravy v červnu. Stejně tak chce, aby zúčastněné firmy ještě před tím do 10. května ustavily společné řízení projektu i jeho šéfa a na červnové schůzce přišly s jasným návrhem dalšího postupu.

Čína může Evropu předehnat

Unie nyní také hrozí, že by kvůli zdržením v přípravě Galilea mohla její projekt předehnat Čína, která oznámila spuštění vlastního navigačního systému.

Česká republika loni na podzim intenzivně usilovala o získání sídla pro Galileo. Jednání o sídle nyní usnula. Jedním důvodem je fakt, že Německo navrhuje také svého kandidáta a chce se vyhnout dojmu, že zneužívá svého předsednictví.

ČR využívá tohoto mezičasu k získání dvou bezpečnostních certifikátů potřebných ke vstupu do ESA. Ty nebyly sice podmínkou při rozhodování o sídle, ale někteří konkurenti jimi argumentovali, stejně jako tím, že ČR ještě není členem ESA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám