Hlavní obsah

Přesuňte výrobu do USA, vyzval Trump společnost Apple

Ostře sledovaný spor se na konci minulého týdne rozpoutal mezi představiteli společnosti Apple a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zástupci podniku s logem nakousnutého jablka varovali, že navrhovaná americká cla na čínské zboží zasáhnou širokou škálu produktů firmy Apple vyráběných v Číně, včetně chytrých hodinek Apple Watch. Trump kontroval, že má společnost přesunout výrobu do USA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Ceny Applu by se mohly zvýšit kvůli rozsáhlým clům, která možná uvalíme na Čínu. Je tu však jednoduché řešení, které by znamenalo nulovou daň, a dokonce daňové zvýhodnění. Vyrábějte své produkty ve Spojených státech namísto v Číně. Začněte nyní stavět nové továrny," napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Představitelé Applu své obavy uvedli v dopise, který předali úřadům Spojených států v rámci veřejného připomínkování návrhu prezidenta Donalda Trumpa na zavedení cel, uvedla agentura Reuters. [celá zpráva]

Foto: Stephen Lam, Reuters

Na premiéře nechyběl ani šéf Applu Tim Cook.

Dopis předaný úřadům ve středu ale neuvádí, že by clo mohlo zasáhnout i samotný vlajkový výrobek Applu – smartphone iPhone. Ten se v uplynulém fiskálním roce podílel na celkových tržbách firmy zhruba dvěma třetinami. Apple loni utržil 229 miliard dolarů (5,1 biliónu Kč).

"Obecněji cla povedou k vyšším cenám pro spotřebitele ve Spojených státech, sníží celkový hospodářský růst USA a budou mít další nezamýšlené ekonomické důsledky," uvedli představitelé společnosti s logem nakousnutého jablka v dopise.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám