Hlavní obsah

Přerované díky internetu nemusí čekat na úřadech

PŘEROV

Obyvatelé Přerova, kteří si potřebují na radnici vyřídit nový občanský průkaz, cestovní pas, nebo zaregistrovat vozidlo, mohou na internetových stránkách města zjistit, který termín pro ně bude nejlepší.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Radnice od počátku března dodává lidem elektronickou formou aktuální informace o počtu otevřených přepážek, počtu čekajících i předpokládanou čekací dobu. Zřejmě od května se zájemci budou moci přes internet k vyřízení agendy přihlásit na konkrétní den a hodinu.

"Chceme tímto způsobem zlepšit služby pro veřejnost. Mnohdy nám lidé vyčítali, že musí dlouho čekat, nevědí, kdy přijdou na řadu a podobně. Na úřadu pak panovala zbytečná nervozita," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Bohuslav Přidal.

Vloni podle něj radnice pořídila elektronický pořadník, kdy lidé po příchodu obdrží číslo a snáze zjistí, kdy přijdou na řadu. "Chceme jít ještě dále, a proto jsou na internetu aktuální informace. Člověk zjistí, kolik je v danou chvíli u přepážky lidí, která přepážka naopak neobsluhuje a podobně," dodal Přidal.

Přes internet se brzy budete moci i objednat

Novinkou bude možnost objednat se přes internet na konkrétní dobu. "Zatím řešíme otázku, jak neznevýhodnit občana, který čeká ve frontě. Proto jako určitý kompromis budeme volit variantu, že ke každému okénku se po dobu zkušebního provozu bude moci dopředu objednat na každou hodinu jen jeden jediný člověk a zbytek kapacity okénka bude určena pro občany, kteří přišli bez objednání," vysvětlil Přidal. Podle něj se radnice v tomto směru inspirovala zejména u některých bankovních domů.

Do systému se mohou zapojit lidé, kteří si potřebují v budově radnice na náměstí T. G. Masaryka vyřídit občanské průkazy, cestovní doklady, řidičské průkazy a evidence motorových vozidel. Systém je v provozu v úřední hodiny a je napojen na vyvolávací zařízení, které vydává klientům lístky k obsluze a následně je zve k příslušným přepážkám.

Internetový server města Přerov najdete na internetové adrese www.mu-prerov.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám