Hlavní obsah

Právo být zapomenut využilo na Googlu už téměř 2,5 miliónu lidí

Novinky, mif

Americká internetová společnost Google dostala od poloviny roku 2014 bezmála 2,5 miliónu žádostí o vymazání odkazů z výsledků hledání v rámci „práva být zapomenut”. Jak podnik uvedl ve výroční zprávě, toho využívají politici, celebrity, ale například také úředníci. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma s procesem výmazu dat začala v červnu 2014. [celá zpráva]

„Právo být zapomenut" ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu lidem před lety přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak v případu jednoho Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražební vyhláškou na jeho opětovně nabytý dům, která se objevila ve výsledcích vyhledávání. [celá zpráva]

Foto: repro Google

V internetovém formuláři je nutné vyplnit všechny adresy, které chce uživatel vymazat.

Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, mimo jiné musejí předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu, vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují, poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná".

Žádost je možné podávat prostřednictvím tohoto internetového formuláře.

Kritici označují rozhodnutí soudu za cenzuru a snahu o vymazávání historie, jejímž důsledkem bude, že o vymazání nepohodlných údajů budou žádat politici a zločinci. To se do určité míry stalo, neboť zástupci Googlu přiznali, že například politici o výmaz skutečně žádají.

Zastánci verdiktu jej hájí tím, že soud vyňal ze svého rozhodnutí odkazy, u nichž právo veřejnosti na informace převažuje nad právem jednotlivce na soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám