Hlavní obsah

Pracovní záležitost: Microsoft Wireless Optical Desktop 3000

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že vám k lepší produktivitě v práci pomůže spíš výkonnější počítač nebo pohodlnější klávesnice? I když jistě existuje mnoho výjimek, povětšinou je důležitější ten obyčejný kousek plastu. Dnes se proto podíváme na jednu klávesnici, která by mohla zajímat každého, kdo zvládá psaní deseti prsty. A aby to nebylo málo, půjde hned o bezdrátovou klávesnici doprovázenou bezdrátovou myší.

Článek

Bezdrátové sety klávesnice a myši jsou poměrně populární nejen v domácím prostředí. Absence drátů vedoucích k počítači má své neodiskutovatelné výhody. Navíc pokud vlastníte kvalitní set, nemáte ani problém s výdrží baterií, jenž se počítá v řádech měsíců.

Optical Desktop 3000 od Microsoftu osloví především přijatelnou cenou a hned na první pohled líbivým designem s dominantní ergonomicky tvarovanou klávesnicí. Zároveň potěší každého, kdo bývá nešťastný při pohledu na moderní klávesnice posedlé multimediálními tlačítky. Neznám jediného uživatele, který by byl schopen využít "výhod" více jak pěti programovatelných kláves.

Klávesnice nad zlato

Klávesnice nese podobně jako celý set číselné označení 3000. Testovaná je vyrobena ve verzi 1.0, čímž dává výrobce najevo, že mohou existovat i jiné typy s pozměněným rozvržením. Jak je to přímo u této třítisícovky bohužel nevíme, ale například klávesnice 4000 má varianty s velkým a malým Entrem, respektive s malým či velkým levým Shiftem.

Hlavní devízou je ergonomicky prohnutá alfanumerická část, která napomáhá lepšímu psaní všemi deseti prsty. Tím, že je klávesnice lehce do oblouku, jsou klávesy lépe dosažitelné a pozice rukou zároveň přirozenější. Nejde o reklamní slogan, každý kdo někdy tvarovanou klávesnici zkoušel,ví své.

Kdo je zvyklý na klasickou rovnou klávesnici, nemusí mít obavy z přechodu na "vlnovku". Psát na ni můžete prakticky ihned bez nějakého nacvičování. Jde jen o to správně si opřít ruce, což opravdu nepředstavuje překážku.

Možná někoho překvapila absence podložky zápěstí. Není divu, klávesy jsou nízkoprofilové a tloušťka klávesnice tak minimální, že není proč vytvářet umělou oporu dlaním. Stisk je trošku tvrdší, ale zato hlučnost minimální. Pocit z používání nejlépe vystihuje slovo komfortní.

Myší nedochůdče

Zřejmě aby nebyl set 3000 příliš dobrý, přibalil Microsoft k výborné klávesnici hodně mizernou myš. Ta nabízí dvě tlačítka a kolečko, které nemá aretaci po krocích, ale jak je u novějších myší MS zvykem, točí se plynule. Jakákoliv přídavná tlačítka nehledejte.

Co nejvíc vyvádělo z míry, bylo levé tlačítko. To, ač ve zcela novém setu, přibližně při každém osmém kliknutí nereagovalo. A je veřejným tajemstvím, že myši řady IE4 mají stejný problém. U kancelářské práce si můžete najít způsob, jak bude myš reagovat vždy -  u krajů je citlivost menší - ale pokud si chcete s myškou někdy zahrát, je to špatné.

Připojení k počítači

Ke spojení s počítačem slouží elipsovitá stanice na USB kabelu délky přibližně jeden metr. Protože klávesnice nemá z úsporných důvodů LED diody se signalizací zámku kláves (CapsLock, atd.) najdeme všechny tři zde. Je to mnohem lepší, než softwarové náhražky u konkurenčních setů. Diody doprovází ještě tlačítko pro spárování. Jednoduše zmáčknete tlačítko na přijímači a na myši/klávesnici a prakticky ihned sladí své frekvence, tedy můžete začít pracovat.

Maximální dosah se u Desktopu 3000 pohybuje nad čtyři metry, což je vzdálenost dostačující. Výdrž na baterie je solidní. Set se nevybil ani za týden testování. Napájení je realizováno pomocí 2xAA baterií jak v klávesnici, tak i v myši, která navíc umí fungovat i na jediný AA článek (nižší hmotnost).

Hodnocení

Cenově se Microsoft Optical Desktop 3000 řadí do hlavního proudu oscilujícího okolo tisíce korun. Zpracováním klávesnice a její ergonomií nemá prakticky konkurenci, ale patálie s levým tlačítkem myši a myš samotná pozici setu hodně znesnadňují. Pro kancelářskou práci bychom se ale nebáli po něm sáhnout.

Zalíbila-li se vám klávesnice a přijde vám zbytečné kupovat ji v setu s myší, můžete si identickou pořídit zvlášť, ovšem pouze na drátě, pod jménem Comfort Curve Keyboard 2000. Potom vyjde přibližně na 500 Kč. Nevíme proč, ale bezdrátové klávesnice v sólo provedení se zkrátka nenosí.

Zboží zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám