Hlavní obsah

Pozastavte plány na digitální daň, vyzval americký ministr všechny země

– Washington

Americký ministr financí Steven Mnuchin vyzval všechny země, aby pozastavily plány na zavedení takzvané digitální daně, a umožnily tak, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude moci dosáhnout mezinárodní dohody o řešení této záležitosti. Zavedení digitální daně nyní plánuje i Česká republika.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin

Článek

Mnuchin v dopisu zaslaném OECD podtrhl obavy Spojených států z digitální daně vybírané z tržeb, nikoli ze zisků. O dopisu informovala agentura Reuters, která k němu získala přístup.

Americká vláda tento týden oznámila, že by mohla uvalit až stoprocentní dodatečná cla na francouzské zboží v objemu 2,4 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard Kč) jako odvetu za nedávné zavedení digitální daně ve Francii. Washington tuto daň považuje za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech.

Vláda schválila digitální daň pro firmy jako Google a Facebook

Domácí

Francouzská digitální daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 638 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (přes 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku letošního roku.

Česká vláda minulý měsíc schválila zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy. Do státního rozpočtu by daň podle odhadů ministerstva financí mohla přinést pět miliard korun ročně. Zákon by mohl začít platit v příštím roce, pokud projde parlamentem a podepíše jej prezident.

Reklama

Související články

Digitální daň dostala ve Francii zelenou

Francouzské Národní shromáždění schválilo návrh zákona na zavedení digitální daně. Povinná platba do státní pokladny ve výši tří procent je namířená proti...

Výběr článků

Načítám